Krizi v USA zavinily chamtivé banky i federální úřady

Václav Viták
27. 1. 2011 20:23
Vyplývá to ze zprávy desetičlenné vládní komise
Šéf Fedu Ben Bernanke podle komise nerozpoznal blížící se bouři
Šéf Fedu Ben Bernanke podle komise nerozpoznal blížící se bouři | Foto: Reuters

Washington - Finanční krizí, která propukla v roce 2008, šlo zabránit. Neustále opakované tvrzení, že se nedalo nic dělat, nelze přijmout.

To je v kostce nález desetičlenné vládní komise, složené ze šesti demokratů a čtyř republikánů, která z pověření prezidenta Baracka Obamy dva roky pátrala po příčinách největší recese v USA od 30. let.

Bezmála 600stránkový dokument má být zveřejněn ve čtvrtek večer washingtonského času, celkové závěry však už byly do značné míry známy předem.

O jejich nálezech již v předstihu informovaly agentura Reuters či deník The New York Times.

Vinni jsou všichni

Komise konstatovala, že příčiny krize tkví v chybách dvou administrativ, demokratické i republikánské, Federálního rezervního systému, finančních kontrolních orgánů, v nekompetentnosti a chamtivosti finančních domů i v pokoutních či přímo kriminálních praktikách při prodeji hypoték.

Hlavní závěr však tkví v něčem jiném. "Největší tragedií by bylo přijmout neustále se opakující písničku, že to nikdo nemohl předvídat a že se nic nedalo dělat," cituje ze zprávy list The New York Times. "Jestliže akceptujeme tuto teorii, bude se vše opakovat."

Greenspan totálně selhal

Na vyvolání krize se prý navíc podíleli oba poslední šéfové Federálního rezervního systému (Fed) Alan Greenspan a Ben Bernanke.

Greenspan stál v čele americké centrální banky v době, kdy množství "toxických hypoték" dosáhlo takového objemu, že už bylo nezvladatelné. Komise dospěla k závěru, že "totálně selhal", protože nic proti tomu nedělal.

Jeho nástupce Bernanke zase nerozpoznal blížící se pohromu. Kontrolní orgány "postrádaly politickou vůli" vykonávat skutečný dohled nad finančními institucemi, které měly hlídat.

Politici přispěli zásadním způsobem k laxnosti kontrolních orgánů svou snahou omezovat jejich činnost a brát jim nástroje potřebné k vykonávání efektivní kontroly.

Už za Clintona

Komise ve svých závěrech konstatuje, že první a rozhodující krok k finanční krizi byl učiněn již za administrativy prezidenta Billa Clintona.

Demokraté se v roce 2000, kdy Clintonovi končilo druhé funkční období, rozhodli zrušit regulační opatření týkající se některých krajně rizikových finančních instrumentů.

Citigroup a další banky dělaly rizikové obchody, pro které neměly dostatečné rezervy
Citigroup a další banky dělaly rizikové obchody, pro které neměly dostatečné rezervy | Foto: Reuters

Především šlo o takzvané OTC deriváty, jejichž prodej neprobíhá pod záštitou žádné oficiální instituce, jež by vykonávala dohled nad trhem a přebírala odpovědnost za vypořádání dohodnutých obchodů.

Bushova administrativa zase na krizi "reagovala nesourodě". Nejprve s pomocí Fedu zachránila banku Bear Stearns, pak ale v září roku 2008 nechala padnout finanční dům Lehman Brothers.

Těmito nepromyšlenými kroky uvedla "finanční trhy do ještě větší nejistoty a paniky". Komise pro kontrolu cenných papírů zase jako jeden z hlavních regulátorů finančního trhu také selhala. Nenutila banky k tomu, aby držely dostatečné kapitálové rezervy pro případ velkých ztrát, a nezastavila bující, neúnosně riskantní investiční praktiky.

Nikoli počítače ale my

"Krize byla výsledkem činnosti i nečinnosti lidí, nikoli matky přírody nebo počítačových modelů, které začaly bláznit," říká se ve zprávě.

Bankovní domy programově lhaly o výši svých skutečných rezerv, takže je mohl položit i pouhý několikaprocentní pokles hodnoty jejich aktiv. To vše zhoršoval "stínový bankovní systém", kdy finanční instituce spoléhaly při řešení svých problémů stále více na krátkodobé půjčky.

Toto vše kryly ratingové agentury, které byly jedním z "ozubených kol v destrukci finančního trhu".

Komise ostře kritizuje i současného amerického ministra financí Timothyho Geithnera. Ten byl guvernérem newyorské Federální rezervní banky a jako takový měl zpacifikovat banku Citigroup a její finanční excesy. Nerozpoznal také, v jak vážné situaci se ocitla banka Lehman Brothers.

Jedna komise, tři zprávy

Wall Street dělal všechno proto, aby nad ním nebyla žádná kontrola
Wall Street dělal všechno proto, aby nad ním nebyla žádná kontrola | Foto: Reuters

Konečná zpráva vyšetřující komise, které předsedal demokrat Phil Angelides, však nereprezentuje názory všech jejích členů, ale pouze šestice demokratů, kteří v ní měli většinu.

Stranické rozpory měly za následek, že tři republikáni, kteří v komisi zasedali, připravili svou vlastní zprávu, ve které přikládají vinu za finanční krizi především vládě a mnohem méně americkým finančním korporacím.

Čtvrtý republikán nesouhlasí ani se svými stranickými kolegy a píše další zprávu, ve které za příčinu finanční krize označuje vládou dotované obří hypoteční společnosti Fannie Mae a Freddie Mac.

 

Právě se děje

Další zprávy