Ožil Al Capone? FBI si vyšlápla na newyorskou mafii

Václav Viták
21. 1. 2011 13:15
Celkem 127 mafiánů zatkly americké federální úřady na severovýchodě USA
Ministr spravedlnosti USA Holder kvůli zátahu dokonce přiletěl do New Yorku
Ministr spravedlnosti USA Holder kvůli zátahu dokonce přiletěl do New Yorku | Foto: Reuters

New York - Byl to největší zátah na mafii v dějinách FBI. Na 800 federálních agentů zatklo ve čtvrtek ráno amerického času 127 osob podezřelých z účasti na organizovaném zločinu.

Akce probíhala v několika státech na severovýchodě USA a zasadila značnou ránu především pěti hlavním italským newyorským rodinám - klanům Bonanno, Colombo, Gambino, Genovese a Luchese.

Federální agenti zatýkali také v Nové Anglii a New Jersey, kde působí další dvě mafiánské rodiny. V rámci této operace byl jeden člověk zadržen také v Itálii.

Podle FBI jsou mezi zatčenými řadoví mafiáni, střední "management" i někteří nejvyšší bossové.

Mafie není minulostí

Kvůli této akci přiletěl do New Yorku sám ministr spravedlnosti Eric Holder. Na tiskové konferenci, pořádané v Brooklinu, vyjádřil naději, že organizovaný zločin kvůli tomuto zátahu utrpěl značnou ránu.

Varoval však, že mafie možná není již tak silná jako dřívě, "představuje však stále hrozbu pro ekonomickou prosperitu této země."

FBI soustředila většinu zatčených na jedné základně americké armády v Brooklynu a ihned je obžalovala u místního federálního soudu. Ze 127 osob nezůstaly ve vazbě jen tři.

Vznesená obvinění zahrnují všechny zločiny tradičně spojované s mafií - vraždy, vydírání, prostituci, vymáhání výpalného, praní špinavých peněz, pašování drog i nezákonnou kontrolu nad odborovými organizacemi v některých odvětvích, například v cementárenském průmyslu nebo v přístavech.

Omerta už neplatí

Tak rozsáhlé zatýkání umožnily federálním orgánům odposlechy, ale hlavně informace získané od mafiánských přeběhlíků a udavačů.

Zákon omerty, mlčení, který patřil k největší zbrani italských mafiánských rodin, přestává v posledních letech fungovat. To je také důvod, proč FBI zaznamenala značné úspěch v boji proti organizovanému zločinu.

Mafie to má nyní těžké nejen v USA ale i v Itálii
Mafie to má nyní těžké nejen v USA ale i v Itálii | Foto: Reuters

Například bývalý mafián Salvatore Vitale z rodiny Bonanno, zatčený v roce 2003, začal spolupracovat s vyšetřovateli a poskytl jim zásadně důležité informace o nejméně jedenácti vraždách spáchaných tímto klanem.

Moc této prominentní newyorské rodiny pak mimořádně upadla. 

 

Právě se děje

Další zprávy