Google se zbavuje šéfa, vrací se jeden ze zakladatelů

Zahraničí Zahraničí
21. 1. 2011 6:44
Eric Schmidt odchází z nejvyšší manažerské pozice v Googlu po deseti letech
Foto: Reuters

San Francisco - Společnost Google se rozhodla vyměnit svého nejvyššího šéfa. Erica Schmidta, který firmu řídil deset let, vystřídá jeden ze dvou zakladatelů Googlu Larry Page.

Rozhodnutí překvapilo odborníky i trhy, jako důvod pro personální šachy uvedla firma potřeba vrátit Googlu podnikatelské i odborné nadšení začínající firmy, takzvaného start-upu.

"Jedním z hlavních cílů, které si sám dávám, je učinit z Googlu velkou společnost, která však bude mít duši, vášeň a rychlost start-upu," prohlásil Page krátce po oznámení rozhodnutí v telefonickém rozhovoru s New York Times.

Ke změně dojde v dubnu: Page se stane generálním ředitelem, Schmidt z firmy zcela neodchází, přesune se na funkci výkonného předsedy správní rady.

Otce již netřeba

Schmidta, už tehdy zkušeného manažera, si zakladatelé Googlu Larry Page a Sergej Brin přivedli do firmy v roce 2001, a to proto, aby jim pomohl vést dynamicky rostoucí společnost.

"Každodenní otcovské dohlížení již není třeba," napsal Schmidt ve svém kanálu na Twitteru. "Věřím, že Larry je na vedení firmy připraven, přišel čas, aby dostal v nejvyšší manažerské funkci šanci," dovysvětlil později.

Z pohledu růstu firmy a hospodářských výsledků je Schmidtovo působení ve vedení Googlu hodnoceno jako úspěšné. Kritiku sklízí především za poměrně časté odchody špičkových vývojářů, ale i manažerů ke konkurenci. Postavení Googlu postupně začíná ohrožovat i nástup sociálních sítí, především Facebooku.

Změna ve vedení má podle analytiků pomoct Googlu, aby se vyhnul osudu firmy Microsoft.

Page, Brin i Schmidt uvedli, že ke změně dospěli po vzájemné dohodě. Sám Schmidt označil deset let v čele firmy za dostatečně dlouhou dobu. Analytici zabývající se Googlem se domnívají, že ačkoli sám Schmidt mohl po změně toužit, k odchodu z nejvyšší funkce ho nakonec přiměli sami zakladatelé Googlu. Ambicí Page bylo se vedení firmy ujmout.

Rozdělení pravomocí ve vedení Googlu by od dubna mělo fungovat tak, že společnost bude řídit Page, Brin se bude věnovat vývoji nových produktů a Schmidtovi zůstane na starost externí partnerství a vztahy s vládou, do jeho pravomoci spadne i dohled na spory, které firma vede kvůli obviněním ze zneužití svého postavení na trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy