Brazílie bojuje s bahnem a vodou, mrtvých je přes 600

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
17. 1. 2011 7:31
Tisíce lidí přišly o domovy, vláda slibuje pomoc
Foto: Reuters

Rio de Janeiro - Nejméně 626 mrtvých a 14 tisíc lidí bez střechy nad hlavou.

Taková je dosavadní bilance katastrofálních záplav a sesuvů půdy, které už pět dní sužují okolí brazilského Rio de Janeira.

V oblasti ustal déšť, a tak mohli záchranáři v helikoptérách doručit na nepřístupná místa potraviny a pitnou vodu.

"Naší prioritou je zachránit lidi, kteří jsou stále odříznuti od světa. Musíme využít této změny počasí a pomoci lidem ve vzdálených zaplavených oblastech," citovala agentura AP šéfa bezpečnostních sil Alexandra Aragóna.

Policie: Pod bahnem už živé nenajdeme

Nejhůře postižená jsou města Novo Friburgo, Teresopolis a Petropolis.

"Není naděje, že bychom našli (pod nánosy bahna) ještě někoho naživu. Není to jako zemětřesení. Lidé uvízlí pod věcmi se utopí. Nejsou tam žádné vzduchové kapsy," dodal místní policejní šéf Anderson Correia de Oliveira.

Většina lidí evidovaných mezi oběťmi zemřela ve spánku, když jejich obydlí zavalila masa bláta a kamení řítící se z podmáčených svahů okolních hor. Záplavy postihly hlavně chudé obce, jejichž obyvatelé postavili svá skromná obydlí v rizikových záplavových oblastech.

Prezidentka Dilma Rousseffová, která ve čtvrtek dorazila na místo katastrofy, oznámila, že vláda na likvidaci škod uvolní okamžitou pomoc ve výši 780 milionů brazilských reálů (zhruba 8,6 miliardy korun) a sedm tun lékařského materiálu.

"Rozsah katastrofy je zdrcující. Scény, které jsem viděla, byly naprosto šokující," řekla agentuře AP.

 

Právě se děje

Další zprávy