Online rozhovor z Haiti: Vůle místních je obdivuhodná

Petr Jemelka Petr Jemelka
12. 1. 2011 13:43
Ředitel České katolické charity odpovídal z Port-au-Prince živě
Šéf Charity ČR Oldřich Haičman
Šéf Charity ČR Oldřich Haičman | Foto: Aktuálně.cz

Praha/Port-au-Prince - Přesně před rokem zažilo Haiti jednu z nejhorších přírodních katastrof posledních desetiletí. Ničivé zemětřesení si vyžádalo 250 tisíc obětí a 300 tisíc zraněných. Přes 1,5 milionu lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Ani po roce se nedaří situaci v této nechudší zemi západní polokoule stabilizovat. Milion Haiťanů je stále bez domova, zemi navíc sužuje epidemie cholery a vysoká kriminalita.

Na místě proto stále působí neziskové organizace, jejichž hlavním cílem je životní podmínky obyvatel alespoň částečně zlepšit. Patří mezi ně i Charita ČR. 

V rámci mezinárodního společenství Charit (Caritas Internationalis) se do pomoci zapojila ihned po katastrofě a v zemi působí dodnes. Zaměřuje se hlavně na zajištění zdrojů obživy, vzdělávání a pomoc sirotkům.

Mise Charity ČR se na Haiti snaží zabránit šíření cholery, a to ve čtyřech uprchlických táborech v Port-au-Prince ve čtvrti Petion Ville. Distribuuje tam hygienické balíčky, průběžně zajišťuje přísun pitné vody pro více než 3000 rodin, podporuje školní docházku a pomáhá s výstavbou provizorních stanů.

Ředitel charity Oldřich Haičman, který diriguje humanitární pomoc přímo na Haiti, byl od 12:30 připraven odpovídat na Vaše dotazy v on-line rozhovoru.

Odpovězeno: 12. 01. | 12:24Autor: Jana Matulová

Otázka: Dobrý den!

Velice si vážíme práce, kterou Charita dělá u nás i v zahraničí. Podmínky na Haiti musí být opravdu velice drsné. Zajímalo by mě, jak se s tím Vaší pracovníci na místě vyrovnávají, jak je podporujete a jak dlouho lze v těchto podmínkách vydržet.

Děkuji a přejihodně štěstí

Oldřích Haičman: Děkujeme za podporu, opravdu podmínky jsou velmi drsné, pokud mohu říci, je to naše jedna z nejtěžších misí. Naše pracovníky zde podporujeme jednak na dálku, ale i pravidelným osobním kontaktem, jezdí sem naši pracovníci, kteří s nimi konzultují různé problémy,pracovníky po půl roce střídáme, a zajišťujeme jim i po návratu podporu.

Odpovězeno: 12. 01. | 12:28Autor: Hanka

Otázka: dobrý den, Amnesty tvrdí, že na Haiti řádí ozbrojené bandy a masově znásilňují ženy. setkal jste se s tím, je to vážně pravda? děkuji

Oldřích Haičman: Bezpečnostní situace se zde zhoršuje, probíhají tady prezidentské volby, každý den máme hlášení o incidentech v různých lokalitách. Opravdu kriminalita je tady vysoká zvláště v některých částech hlavního města, které je zakázáno navštěvovat, takže osobní zkušenost díky bohu díky zatím nemám.

Odpovězeno: 12. 01. | 12:32Autor: Filantrop Jan

Otázka: Dobrý den. Pokud se nepletu, USA napumpovaly Haiti pěkných pár miliard. Kam se ty peníze poděly? Rozkradeno?

Oldřích Haičman: Ano, mnohé humanitární i světové organizace sem přinesly spousty zdrojů, ovšem jejich smysluplné využití tady skutečně není vidět. Mnozí tvrdí, že většinou veškerá tato pomoc končí na soukromých účtech, ale viděl jsem tady i nové silnice, nové budovy, většinou soukromé, takže nějaké finanční pomoc jde skutečně na účel, ke kterému byla určena.

Odpovězeno: 12. 01. | 12:33Autor: Lékařka

Otázka: Jaká je momentálně zdravotní péče na Haiti? Vidím v televizi příšerné fotky lidí, jak leží různě na zemi s infuzemi... to vážně ani po roce není možné dostat je do postelí do nemocnic?

Oldřích Haičman: Zdravotní péče je na velmi nízké úrovni, stát tuto péči vůbec nepodporuje, všechny zdravotní střediska tady provozují humanitární organizace. Včera jsem se zrovna mohli podívat na mobilní kliniku, kterou zde provozuje místní Charita. Jsou zde také církevní polokliniky a nemocnice, takže nějaká péče je zde poskytována, ale ve velmi malé míře.

Odpovězeno: 12. 01. | 12:38Autor: xp

Otázka: píšete, že se angažujete ve školství.fungují vůbec nějaké školy?hezké ráno na Haiti!

Oldřích Haičman: Zde na Haiti je 96 % škol soukromých, stát podporuje pouze svoje školy, v našem programu máme podporu školství zakotvenou, zrovna včera jsme byli na severu země, kde jsme školy vybavovali školními pomůckami, dáváme dětem také dresy, jídlo apod., v podpoře škol budeme pokračovat.

Odpovězeno: 12. 01. | 12:42Autor: Jana Dlasková

Otázka: Podařilo se pro běžné lidi alespoň nějakým způsobem vrátit život k normálu? Tj. ráno se nasnídat, ustrojit, jít do práce, nakoupit...

Oldřích Haičman: Připadá mi, že lidé tady mají obrovskou výdrž a odhodlání žít, vždyť už zakoušejí mnoho utrpení, v minulých letech hurikány, pak rozsáhlé zemětřesení, teď nákaza cholery, ale lidé zde dál žijí běžným způsobem života, dál pracují, obchodují, jejich výdrž je obdivuhodná, kdyby zde nebyly na ulicích spadené domy, tak by ani člověk skoro nepoznal, že zemi zasáhlo ničivé zemětřesení.

Odpovězeno: 12. 01. | 12:46Autor: Lenka

Otázka: Dobrý den, je možné obyvatelům Haity kromě finančních sbírek poskytnout nějakou materiální pomoc, např. odeslat oblečení atd.? A je taková podpora užitečná? Existuje v ČR nějaká organizace, které podobnou pomocí zabývá? Děkuji

Oldřích Haičman: Přivážet sem nějakou materiální pomoc se vůbec nevyplácí. Dopravné by bylo vyšší, než sama užitná hodnota těchto věcí. Nakupujeme vše v místě, a tím také podporujeme ekonomiku této země, a pokud zde něco neseženeme, je možné další věci sehnat v USA.

Odpovězeno: 12. 01. | 12:50Autor: Lucia M.

Otázka: Haiti bylo už před zemětřesením jendím z nejchudších míst světa. Nakolik se prohloubila chudoba obyvatel po té katastrofě? Můžete nám to nějak přiblížit, abychom pochopili, co se TAM děje?
Jinak zdravím a přeju hodně zdraví, budete ho tam zřejmě potřebova.t

Oldřích Haičman: Díky za přání, máme zde přísná pravidla režimu užívány vody i potravin, tak snad to ve zdraví přežijeme. Ano, je pravda, že se chudoba ještě více prohloubila, jsou zde po katastrofě velké tábory, kde lidé žijí v přístřeších, které si postavili z toho, co jim ulice dala. Podmínky v těchto táborech jsou úplně děsivé, je to asi nejhorší sociální problém zde.

Odpovězeno: 12. 01. | 12:54Autor: Honza Vodák

Otázka: Co se Vám na Haiťanech nejvíce líbí? Jaký důvod by vás přiměl tam zůstat?

Oldřích Haičman: Nejvíce se mi na nich líbí jejich odhodlání se poprat s každou životní situací, tu jejich výdrž bych chtěl mít, ale zůstat bych tady asi nechtěl. Pro Evropana je nepředstavitelné žít v těchto podmínkách.

Odpovězeno: 12. 01. | 12:56Autor: Jordán Ondřej

Otázka: Máte zájem o dobrovolníky, kteří by tam jeli pracovat?

Oldřích Haičman: Dobrovolníky zde zatím využívat nebudeme, zvláště proto, že zaměstnáváme místní lidi a tím jim také dáváme sociální jistoty a tolik potřebnou práci.

Odpovězeno: 12. 01. | 13:00Autor: janina

Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolik členů charity ČR působí na Haiti, jakým způsobem komunikují s místními obyvateli, zda je možné se pro tuto práci hlásit a jaké musí případný zájemce splnit podmínky. Děkuji

Oldřích Haičman: Máme zde naše dva pracovníky z ČR, ostatní zaměstnanci jsou místní. Celkem je v naší misi zaměstnáno 13 pracovníků, a ještě se dále počet bude zvyšovat. Podmínky přijetí jsou na našich stránkách www.charita.cz, především je to znalost a zkušenosti s humanitární prací, odolnost vůči danému prostředí. Tady je také potřeba perfektní znalost dvou jazyků angličtiny a francouzštiny.

Odpovězeno: 12. 01. | 13:04Autor: Vandal

Otázka: Nedávno se to objevila zpráva od Amnesty, že na Haiti řádí bandy a znásilňují hramadně ženy. Vzhledem k tomu, že Amnesty trvale rozšiřuje odporné lži a výmysly o diskriminaci romské menšiny v ČR, ptám se, jak je to opravdu na Haiti? A ještě jeden dotaz, co je to za "lidi"? Je to vůbec možné?

Oldřích Haičman: Je pravda, že se tady kriminalita zhoršuje. Do některých částí města je zakázáno chodit, takže nevím, zda je tam kriminalita takto viditelná. Jen z doslechu zde vím, že je to asi kruté.

Odpovězeno: 12. 01. | 13:07Autor: Antonio Bambelas

Otázka: Proč nebyla zavedena povinná pracovní povinost ,na odlizení trosek a znovu vybudovani ?Pokud víme mistni občané taka korad dokazou natahovat ruka a davej davej a do rytmu hudby kroutit pozadím .

Oldřích Haičman: Bohužel zde nefunguje žádná státní správa ani samospráva, takže není možné lidi do ničeho nutit, navíc lidé mají sami mnoho starostí si získat obživu na den, takže by nemohli zadarmo pracovat. Provozujeme zde tzv. práci za peníze, kdy lidem za práci zaplatíme, dělá to zde mnoho hum. organizací, je to zároveň i sociální pomoc.

Odpovězeno: 12. 01. | 13:09Autor: Magdalena Navrátilová

Otázka: Jak se Vám daří práce na Haiti?Jak se máte?Jaký máte dnes den?

Oldřích Haičman: Děkuji za optání, práce se daří, pokud tedy mohu posoudit podle místních podmínek. Tady totiž vše strašně dlouho trvá. To co bychom v Evropě stihli zařídit za jeden den, tady trvá týdny. Dnes je zde výročí zemětřesení, budou zde organizovány vzpomínkové akce a doufám, že nám bezpečnostní situace dovolí se jich zúčastnit.

Odpovězeno: 12. 01. | 13:13Autor: off

Otázka: Zdravím. A zajímalo bymě,jak dlouho už v těch končinách jste.Jak dlouho se tam vůbec dá jako Evropan existovat.NEdovedu si to představit

Oldřích Haičman: Naše mise zde působí hned od prvních dnů po zemětřesení. Já jsem zde jen na 8 dnů, takže to není tak hrozné, ale když tady vidím naše lidi, tak skutečně mohu říci, že žít je zde velmi těžké.

Odpovězeno: 12. 01. | 13:17Autor: John Wasermann

Otázka: Jaké garance dáváte na to, že peníze, které na HAity obdržíte, dojdou skutečně k potřebným? Jste si tím sám jistý?

Oldřích Haičman: Jednak zde máme svoje pracovníky, kteří vše nejen hlídají, ale i řádně účetně dokumentují, a hlavní naše práce je vytipovat spolehlivé partnery, které si denně ověřujeme, aby tuto práci podporovali, až zde Charita ČR nebude.

Odpovězeno: 12. 01. | 13:20Autor: Jirka

Otázka: Myslíte si že má smysl podporovat takovou
akci , kde peníze mizí neznámo kam.Nebojíte se že lidé přestanou podporovat Vaše sbírky , když veškeré snažení se míjí účinkem? Tito(Haiťané) lidé nehnou ani prstem a jen čekají na podporu .

Oldřích Haičman: Pomáhat lidem má vždycky smysl. Samozřejmě jsme si vědomi, že nepomůžeme úplně všem, ale i jednotlivé kapky tvoří moře. Neřekl bych, že všichni čekají jen na podporu, právě tou prací za peníze nebo podporou živobytí, jim pomáháme nejvíce. Podle starého čínského přísloví obrazně řečeno nekupujeme lidem rybu, ale udici, aby se ryby naučili chytat.

 

Právě se děje

Další zprávy