FBI našla plány atentátu. Střelec chtěl političku zabít

Zahraničí Zahraničí
9. 1. 2011 23:05
Muž (22 let) zabil šest lidí a postřelil kongresmanku. Byl obviněn z pěti zločinů včetně atentátu
Kongresmanka Giffordsová byla považována za vycházející hvězdu Demokratické strany
Kongresmanka Giffordsová byla považována za vycházející hvězdu Demokratické strany | Foto: Reuters

* Lékaři uvedli kongresmanku do umělého spánku, naději na uzdravení vidí dobrou * Atentátník (22 let) byl obviněn z pěti zločinů, šéf FBI zpochybil tezi, že měl komplice * Bilance atentátu: šest mrtvých, pět dalších lidí v kritickém stavu

Tucson - Vyšetřovatelé nalezli v domě, v němž bydlel atentátník Jared Loughner, dokumenty, podle kterých je jasné, že útok na americkou kongresmanku pečlivě plánoval. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na vyšetřovatele FBI.

V Loughnerově domě v trezoru byl ručně psaný dopis s nadpisem "Atentát" a jménem Giffordsová.

Kongresmanka Gabrielle Giffordsová leží nyní v kritickém stavu v nemocnici v Tucsonu s prostřelenou hlavou, šest lidí je mrtvých a několik dalších zraněných.

Střelec přijel na setkání demokratické členky Kongresu s voliči v Tucsonu a tam se pak odehrál jeden z nejhorších útoků na politika v USA za posledních mnoho let. Prezident Obama ho označil za národní tragédii.

Z 18 postřelených lidí zůstává pět ve vážném stavu. Mezi zabitými je federální soudce i devítiletá dívka.

"Přišel až k ní a začal střílet. Stál jsem kousek vedle, vrhnul jsem se na zem za tribunu a dělal, že jsem mrtvý. Jinak by mne zabil," popsal drsné chvíle Steven Royle, očitý svědek, účastník mítinku s političkou.

Atentátníkovi je dvaadvacet let. Úřady ho oficiálně obvinily z pěti zločinů včetně pokusu o atentát. Před útokem dal na internet výzvu, aby se na něj lidé nezlobili. Dívka, která s ním studovala, ho popsala jako samotáře, který často kritizoval vládu a náboženství, v knihovně měl Mein Kampf i Komunistický manifest.

Střela zasáhla centrum řeči

Kongresmanku Giffordsovou, kterou postřelil, udržují lékaři v kómatu. Giffordsová byla po sobotní operaci schopná reagovat na různé pokyny. "Nemůže ale mluvit, neříká žádná slova," upřesnil doktor Peter Rhee, podle kterého střela poškodila centrum řeči v mozku. Potrvá přinejmenším několik dní, než se ukáže, jaké trvalé následky bude mít atentát.

Atentáty v USA

  • 32 mrtvých (duben 2007) - Při střelbě ve Virginském polytechnickém institutu vraždil třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu. Střelec poté spáchal sebevraždu.
  • 14 mrtvých (duben 2009) - Střelba ve středisku pro imigranty v Binghamtonu v americkém státě New York. Mezi mrtvými byl i pachatel, který se zastřelil.
  • 13 mrtvých (listopad 2009) - Masakr na základně americké armády v texaském Fort Hoodu měl na svědomí major a armádní psychiatr muslimského vyznání. Pachatel byl postřelen.
  • 10 mrtvých (březen 2009) - Muž z Alabamy zabil mimo jiné svoji matku a další členy rodiny. Po přestřelce spáchal sebevraždu.
  • 9 mrtvých (prosinec 2008) - Střelec převlečený za Santa Clause zabíjel na Vánoce v Los Angeles, než spáchal sebevraždu.
  • 8 mrtvých (prosinec 2007) - Střelec vraždil v nákupním centru ve městě Omaha ve státě Nebraska, než zbraň obrátil proti sobě.
  • 8 mrtvých (březen 2009) - V pečovatelském ústavu ve městě Carthage v Severní Karolíně zabíjel pětačtyřicetiletý muž.
  • 8 mrtvých (leden 2010) - Otec rodiny ve státě Virginie neunesl rodinnou hádku a zabil příbuzné. Posléze se vzdal policii.
  • 8 mrtvých (srpen 2010) - Propuštěný řidič distributora piva ve státě Connecticut zabíjel ve svém podniku. Poté se zastřelil.
  • 6 mrtvých (leden 2011) - Střelba na politickém shromáždění ve městě Tucson v Arizoně. V kritickém stavu je členka americké Sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsová.

zdroj: ČTK

"Utrpěla čistý průstřel hlavy. Jsme však optimističtí a domníváme se, že by se mohla ze zranění zotavit. Jak přesně a jaké bude mít následky, zatím není jasné. Stále je ale v kritickém stavu," uvedl hlavní chirurg s tím, že neurochirurgové už operaci kongresmanky dokončili.

Střelba z jednoho metru

Útok okamžitě spustil vášnivou debatu na internetu mezi příznivci pravice a levice, popisuje BBC, která prošla sociální sítě a monitorovala, co na nich lidé píší o atentátu. Pravice v americké společnosti vytvořila ovzduší nenávisti, v němž jsou podobné činy lehce možné, tvrdí jedni, druzí zase, že pro něco takového neexistují důkazy.

Střelec vypálil postupně dvacet ran. FBI zveřejnila rozostřený snímek pořízený těsně před tragédií, na které je muž, který ho přivezl na mítink. Šéf FBI Robert Miller však později uvedl, že to je taxikář, který nemá s plánováním atentátu nic společného.

Podle FBI se Loughner účastnil mítinku postřelené političky už v roce 2007.

Giffordsová uspořádala v obchodu v Tucsonu první ze série plánovaných setkání pod názvem "Kongres na vašem rohu", jejímž účelem je přímá diskuse s voliči. V okamžiku, kdy setkání začalo, pronikl do obchodu útočník a začal střílet. Pálil ze zbraně ráže 9 milimetrů.

Kongresmanka už dříve v minulosti obdržela výhrůžky smrtí. Podle deníku Washington Post to nebylo poprvé, co někdo pronesl na mítink Giffordsové střelnou zbraň, stalo se to už loni v srpnu.

Zděšen Obama i Boehner

Situaci podle svých poradců sleduje osobně prezident Obama, který už vyjádřil nad útokem zděšení. To samé učinil nový předseda Sněmovny reprezentantů republikán John Boehner, který označil atentát za útok na celý Kongres.

Prezident v krátkém vystoupení v Bílém domě uvedl, že Giffordsová bojuje o život a zatím není jasné, co útočníka vyprovokovalo ke střelbě. Na místo se rozhodl vyslat šéfa FBI Roberta Muellera, aby dohlédl na průběh vyšetřování.

Kongresová policie uvedla, že členové zákonodárného sboru by měli dbát zvýšené pozornosti o svou bezpečnost.

Nešlo o první útok

Foto: Reuters

Giffordsová byla do Sněmovny reprezentantů poprvé zvolena v roce 2006, svůj mandát obhájila v podzimních volbách, když jen těsně porazila kandidáta Tea Party, a to v obvodě, který je převážně republikánský. Podařilo se jí to jako jedné z mála demokratických kandidátů.

Byla považována za vycházející hvězdu Demokratické strany. Angažovala se především v otázkách imigrace. Zastávala se silně práva Američanů na vlastnictví střelné zbraně.

Cílem vandalismu se její kancelář stala už poté, co v Kongresu podpořila zdravotnickou reformu prezidenta Obamy. Útok na ni může ovlivnit i nejbližší jednání Kongresu. Šéf republikánské většiny ve Sněmovně Eric Cantor už naznačil, že zvažuje odklad hlasování o zrušení zdravotnické reformy, které bylo plánováno na příští týden.

Manželem Giffordsové je astronaut NASA Mark Kelly, který měl velet další misi raketoplánu k Mezinárodní vesmírné stanici.

 

Právě se děje

Další zprávy