Ptáci znovu záhadně padají z nebe, ornitologové tápou

Zahraničí Zahraničí
8. 1. 2011 20:37
Po USA a Švédsku zasáhl úhyn Kanadu, obyvatel tamní obce našel na pozemku 80 mrtvých holubů
Foto: Reuters

Quebec - Záhadný úhyn ptáků, kteří doslova padají z nebe, byl po nedávných případech v USA a ve Švédsku zaznamenán i v Kanadě a Itálii.

V obci Saint-Augustin-de-Desmaures západně od Quebeku našel jeden z jejích obyvatel na svém pozemku za poslední tři týdny na 80 mrtvých holubů.

Úřady v Quebeku okamžitě zaslaly několik vzorků uhynulých ptáků do specializované laboratoře, jenže pitva nepřinesla žádný jednoznačný závěr, který by nezvyklý úkaz osvětlil.

"Je to něco neobvyklého a bereme to velmi vážně. Zároveň si ale nemyslíme, že by byl nějaký důvod ke znepokojení," prohlásil mluvčí ministerstva pro přírodní zdroje Nicolas Begin.

Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že by existovala nějaká souvislost mezi případy uhynulých holubů poblíž Quebeku a masovým úhynem několika tisíc kosů v městečku Beebe ve státě Arkansas, k němuž došlo během silvestrovské noci. Druhý záhadný úhyn ptáků byl zaznamenán ve státě Louisiana, kde bylo nalezeno 450 mrtvých opeřenců.

Nedaleko italské Boloni bylo za poslední týden nalezeno na 700 mrtvých hrdliček. Italští vědci masový úhyn hrdliček vyšetřují. Ornitoložka Nadia Caselliová ale předpokládá, že ptáci zahynuli poté, co se přejedli slunečnicových semínek. Ta u hrdliček způsobují selhání jater a ledvin. V okolí Boloni jsou přitom slunečnicová semínka hojně dostupná, protože jsou odpadním produktem zdejší továrny na olej.

Podobný případ zaregistrovali ornitologové ve Švédsku, kde bylo tento týden ve sněhu nalezeno asi 100 mrtvých ptáků.

Záhadné úhyny ptáků, které odstartovaly o silvestrovské noci v malém americké městečku, nedávají spát ornitologům a jsou vítaným soustem pro tiskoviny všeho druhu.

Arkansaský ornitolog, jehož oslovila agentura AP, pokládá za nejpravděpodobnější příčinu silvestrovského úhynu vlhovců úder blesku nebo šok ze zábavní pyrotechniky, kterou obyvatelé města při silvestrovských oslavách vypouštěli.

 

Právě se děje

Další zprávy