Záhada pokračuje. Z nebe opět spadl houf mrtvých ptáků

Petr Jemelka Petr Jemelka
5. 1. 2011 12:17
Tři dny od posledního masového úhynu o 450 km dál spadlo další hejno mrtvých ptáků
Foto: Reuters

New Orleans - Arkansaská záhada ze silvestrovské noci má své pokračování.

V úterý, tedy pouhé tři dny poté, co ve městě Beebe z čistého nebe spadlo hejno asi 3 tisíc mrtvých vlhovců červenokřídlých, se úkaz opakoval v sousedním státě Louisiana.

Na silnici u města Pointe Coupee (poblíž Baton Rouge), zhruba 500 kilometrů od prvního pozorování, spadlo na pět stovek ptáků. Oproti silvestru ale nepadali pouze vlhovci, ale i špačci. Někteří ptáci navíc umřeli až po dopadu.

Místní veterinář vyslovil domněnku, že ptáky v tomto případě možná zabilo elektrické vedení.

Arkansaští experti, kteří byli k prvnímu záhadnému úhynu tisíců ptáků přivoláni, původně určili jako nejpravděpodobnější příčinu šok ze zábavní pyrotechniky, kterou obyvatelé města vítali nový rok.

"Ptáci pravděpodobně letěli nízko, aby se vyhnuli explozím a naráželi do budov a dalších objektů. Je však třeba počkat na výsledky pitvy," uvedla pro BBC Karen Rowe Arkansaské z lovecké komise.

Psům, kteří mrtvé ptáky sežrali, nic není

Komise poslala k expertíze 65 mrtvých ptáků a podle agentury AP prvotní výsledky naznačují, že byly příčinou smrti krevní sraženiny. "Otrávení jsme vyloučili, protože několik psů a koček mrtvé ptáky sežralo a nic se jim nestalo," konstatuje šéf policie města Beebe Eddie Cullum.

Jako další možné vysvětlení nabízejí odborníci to, že ptáky dezorientovala bouře doprovázená tornády, jež se na silvestra Arkansasem prohnala. Problém je v tom, že Louisianou se žádná tornáda neproháněla.

Umíraly také ryby

Za zmínku jistě stojí i záhadný úhyn ryb v řece Arkansas, na nějž upozorňuje britský list The Daily Telegraph. Pouhé dva dny před ptáky pošlo za nevyjasněných okolností zhruba 150 km od města Breebe 100 tisíc ryb.

"Čekáme na výsledky testů, ale tomu, že by oba případy měly souvislost, stále nevěříme," cituje list další odbornici z Arkansaské lovecké komise Nancy Leedbetterovou.

Hromadné úhyny vlhovců červenokřídlých nejsou ve Spojených státech úplně ojedinělé. Za posledních třicet let bylo podle Americké agentury pro geografii, přírodu a přírodní zdroje (USGS) zaznamenáno šestnáct případů, kdy spadlo více než tisíc ptáků najednou. "Takové věci se prostě stávají, nejde o nic neobvyklého," cituje server MSNBC mluvčího USGS Paula Slotu.

Vlhovec červenokřídlý - latinsky Agelaius phoeniceus - je středně velký druh pěvce, hojně se vyskytující na většině severoamerického kontinentu.

 

Právě se děje

Další zprávy