Start Discovery je ohrožen, má trhliny v nádrži

ČTK ČTK
31. 12. 2010 11:33
Raketoplán má vzlétnout 2. února, opravy možná termín posunou
Raketoplán má vzlétnout 2. února
Raketoplán má vzlétnout 2. února | Foto: Reuters

Mys Canaveral - Odborníci z americké vesmírné agentury NASA objevili na palivové nádrži raketoplánu Discovery další tři praskliny.

Zatím není jasné, zda si opravy vynutí odklad startu, který je plánován na 3. února příštího roku. NASA s tímto termínem podle agentury Reuters ale nadále počítá.

Rentgenová kontrola nádrže, která byla tento týden dokončena, odhalila praskliny v podpůrné konstrukci. NASA zvažuje, zda bude vedle opravy trhlin nutné přistoupit ještě k dodatečným úpravám nádrže.

Discovery měl původně odstartovat 5. listopadu. Únik vodíku při plnění externí nádrže start ale znemožnil. Při následném zkoumání nádrže objevili technici 53 centimetrů dlouhou trhlinu v pěnové izolaci nádrže.

Když byla izolace odstraněna, našli pod ní technici dvě malé trhliny v hliníkovém plášti nádrže. Později byly nalezeny další dvě trhliny.

Discovery má na ISS vynést logistickou plošinu ELC užívanou při práci kosmonautů vně stanice, víceúčelový modul Leonardo, zásoby i náhradní díly na nutné opravy. Na palubě Discovery bude i humanoidní robot Robonaut 2, který má při vesmírné misi ukázat, jak mohou humanoidi pomáhat posádce na oběžné dráze.

Pro Discovery to bude poslední let po 26 letech fungování. Raketoplán poprvé letěl do vesmíru v roce 1984 a od té doby absolvoval 38 misí, při nichž strávil 351 dní na oběžné dráze.

NASA v příštím roce provoz raketoplánů ukončí. Na duben je ještě plánován let Endeavouru k ISS a není vyloučeno, že v létě ke stanici naposledy zamíří i Atlantis.

 

Právě se děje

Další zprávy