Česko má konečně po dvou letech amerického velvyslance

ČTK ČTK
30. 12. 2010 15:24
Norman Eisen má přijet zatím pouze na jeden rok
Eisena jmenoval americký prezident Barack Obama přímo bez souhlasu Senátu
Eisena jmenoval americký prezident Barack Obama přímo bez souhlasu Senátu | Foto: Reuters

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) uvítal dnešní jmenování nového amerického velvyslance pro Českou republiku Normana Eisena, byť má přijet zatím na omezenou dobu zřejmě jednoho roku.

"Jsme za to vděčni, i když to má malou vadu na kráse," řekl ministr. Také šéfa sněmovního zahraničního výboru Davida Vodrážku a místopředsedu výboru Jana Hamáčka zpráva o velvyslanci potěšila.

Místo na zastupitelském úřadě zaoceánské mocnosti je prázdné bezmála dva roky, což v Praze začalo vyvolávat podiv.

"Zbytečně to komplikovalo vztahy s USA," uvedl Hamáček. Také Schwarzenbergovi situace připadala zvláštní, mimo jiné kvůli tomu nespěchal s oznámením kandidatury nového českého velvyslance v USA.

"Nyní o tom pomalu můžu začít uvažovat," uvedl šéf české diplomacie. Hovoří se o tom, že velvyslancem v USA by se měl stát bývalý generální konzul v New Yorku, exministr zemědělství a někdejší místopředseda ODS Petr Gandalovič.

Eisena, který působil v Bílém domě jako poradce pro etiku, jmenoval prezident Barack Obama přímo bez souhlasu Senátu, kde se jeho kandidatura zadrhla.

Prezident využil situace, kdy Kongres v původním složení končí. Jeho krok byl podle nedávných neoficiálních vyjádření z amerického zastupitelského úřadu považován za krajně nepravděpodobný.

 

Právě se děje

Další zprávy