Muži vybuchla na letišti v Miami taška plná roznětek

Zahraničí Zahraničí
29. 12. 2010 10:55
Podle policie nešlo o teroristický útok
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Miami - Na policejní stanici skončil sedmatřicetiletý Američan, kterému na letišti v Miami vybuchlo při vykládání z letadla zavazadlo.

Podle informací agentury Reuters exploze nikoho nezranila ani nezpůsobila žádné škody. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že událost nemá žádnou souvislost s terorismem.

Zaměstnanci letiště vykládali zavazadla z letadla z Bostonu, když jedna taška explodovala. Policisté se původně domnívali, že v tašce vybuchl nějaký sprej. Pyrotechnici ale později zjistili, že zavazadlo bylo plné roznětek k nábojnicím.

Přeprava roznětek je povolena

Roznětky vytvářejí při výstřelu jiskru, která zažehne střelný prach v nábojnici a dá tak impulz k odpálení kulky. V USA jsou volně prodejné a nadšenci do zbraní je používají, když sami plní nábojnice k dalšímu použití, aby ušetřili za nákup střeliva. Sedmatřicetiletý muž jich měl v tašce přes 500 a většina z nich při nárazu zavazadla na letištní plochu vzplanula.

Doprava těchto roznětek v osobních letadlech, stejně jako běžných střelných zbraní, je ve Spojených státech povolena. Cestující ale musí na nebezpečný materiál v zavazadle upozornit při odbavení k odletu. Roznětky do nábojnic také musejí být uloženy ve speciálních obalech, ne jen nasypané v tašce.

Američan, který cestoval z Bostonu přes Miami na Jamajku, tyto náležitosti nesplnil. Policie ho proto obvinila z nedovolené přepravy střeliva. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu až pět let vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy