Kissinger se omluvil za slova o plynových komorách

Petr Jemelka Petr Jemelka
28. 12. 2010 23:58
Výrok o tom, že osud sovětských Židů není věcí USA, byl prý vytržen z kontextu

Washington - Díky nedávno zveřejněným nahrávkám bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona, na nichž jsou zachyceny rozhovory v knihovně Bílého domu, se veřejnost po 37 letech nedozvěděla jen o tom, že byl Nixon v podstatě antisemita.

Na povrch vypluly také kontroverzní výroky tehdejšího Nixonova poradce pro národní bezpečnost a pozdějšího ministra zahraničí Henryho Kissingera, týkající se emigrace sovětských Židů. 

"Přiznejme si to, emigrace Židů ze Sovětského svazu není předmětem americké zahraniční politiky, a kdyby v Sovětském svazu posílali Židy do plynových komor, nebude to naše věc," prohlásil na nahrávce Kissinger, který je sám židovského původu a do Spojených států utekl jako patnáctiletý v roce 1938 z nacistického Německa.

Kissinger se nyní za svůj výrok omluvil, současně se ho však pokusil vysvětlit zasazením do širšího dobového kontextu.

"Omlouvám se za to, že jsem se před 37 lety zmínil o plynových komorách, vtahovat tento pojem do politické debaty je vždy nepřijatelné," napsal Kissinger. V komentáři, který otiskl deník Washington Post, zároveň vysvětluje, že jeho záměrem bylo ujistit prezidenta, že metoda tiché diplomacie, kterou administrativa na jeho popud volila, byla nejefektivnější. Americká vláda tehdy o emigraci Židů nevyjednávala veřejně, a na porušování práv tohoto etnika upozorňovala při separátních soukromých jednáních.

Kissinger tvrdí, že pouze nevhodně vysvětloval zahraniční politiku USA, kterou pomáhal prosadit a díky níž se podařilo přimět Sovětský svaz k nebývalým ústupkům, mimo jiné k tomu, že pouštěl Židy na západ. Podle Kissingera pouštěli Sověti před nástupem Nixonovy administrativy pouze několik stovek obyvatel židovského původu ročně, o pět let později už to byly desítky tisíc ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy