Všichni v USA budou mít nízké daně. Bilion půjčí Čína

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
17. 12. 2010 7:08
Prezident prosadí balíček daňových úlev v Kongresu zásluhou republikánských hlasů
Nový stimulační balíček, na němž se Obama dohodl s republikány, by měl nechat víc peněz v kapsách daňových poplatníků. Státní dluh však zhorší skoro o bilion dolarů
Nový stimulační balíček, na němž se Obama dohodl s republikány, by měl nechat víc peněz v kapsách daňových poplatníků. Státní dluh však zhorší skoro o bilion dolarů | Foto: Reuters

Washington - Je to jen o málo víc než měsíc, co se američtí republikáni prohnali k velkému volebnímu vítězství pod transparentem "Konec státnímu zadlužování".

V Kongresu teď po zatím bezpříkladné dohodě s Barackem Obamou a rukou společnou s prezidentovou Demokratickou stranou prosadili balík prodlužující dosavadní a zavádějící nové daňové úlevy. Podle odhadů nezávislého kongresového úřadu pro rozpočet budou schválené úpravy znamenat pro státní kasu zásek ve výši téměř 900 miliard dolarů.

Jako první schválil dohodu ve středu Senátu, když pro hlasovalo 81 a proti pouze 19 senátorů. V noci na pátek připojila svůj souhlas i Sněmovna reprezentantů. I v ní hlasovala pro přesvědčivá většina 277 kongresmanů, rozhodující hlasy ale dodali opoziční republikáni, když 112 zákonorádců Obamovy Demokratické strany bylo proti.

Svou nákladností se tento stimulační balíček číslo 2 (pojmenování, jež nikdo z politiků v USA nepoužívá) vyrovná tomu, který na začátku roku 2009, jen pár týdnů po nástupu do funkce Obama prosadil. A proti němuž republikáni vehementně protestovali a používali ho jako jedno z největších kladiv na demokraty v podzimní předvolební kampani.

Demokraté i republikáni prosadili své

Co se změnilo?

Zatímco původní série opatření na podporu hospodářství byla namíchána z menší části z daňových úlev a z části větší ze státních subvencí, nový balíček má ekonomice pomoct takřka výhradně skrze úlevy na daních.

Obě strany navíc tentokrát dostaly, po čem toužily.

Republikáni si na Obamovi prosadili prodloužení platnosti nižších daňových sazeb pro nejmajetnější část Američanů, stejně jako menší zdanění majitelů nemovitostí. Prezident za svou stranu do kompromisního řešení protlačil nové slevy na dani z příjmu pro středněpříjmové kategorie, vyšší odpočty pro rodiče dětí a prodloužené vyplácení podpor pro dlouhodobě nezaměstnané lidi.

Demokraté uvěřili na daňové úlevy

Editor názorové rubriky deníku Wall Street Journal v diskusním pořadu televize NBC Meet the Press prohlásil, že je pro něj fascinující poslouchat demokraty, jak obhajují daňové úlevy jako nejefektivnější způsob podpory hospodářství, a to včetně těch prosazených před téměř deseti lety prezidentem Bushem.

Dohoda má přesto řadu kritiků. Ti argumentují především tím, že USA se pokouší krizi, které daly vzniknout dluhy, léčit dalším zadlužováním. Téměř bilion dolarů, na něž kompromis vládu přijde, si budou muset Spojené státy půjčit, přičemž jejich největším věřitelem je Čína.

Skutečností je, že v přepočtu na dolary si do závěrečného kompromisu prosadil víc než republikáni Barack Obama.

Zatímco prezidentovy priority přijdou státní rozpočet na 238 miliard, ty republikánské budou stát 114 miliard. Zbytek peněz do 900 miliard tvoří prodloužení nižších daňových sazeb pro střední třídu, na čemž se shodovaly obě strany.

Ekonomové odhadují, že schválení balíčku by mělo popohnat růst americké ekonomiky v příštím roce o jedno procento a snížit míru nezaměstnanosti o 1,5 procenta.

Pomůže rychlejší růst Obamovi?

Ačkoli obojí by mělo pomoct u voličů především Obamovi, kterého Američané viní, že nedokázal nastartovat hospodářství, proti kompromisu se postavili nejhlasitěji prezidentovi demokraté.

Vadí jim, že Obama ustoupil republikánům v otázce daní pro nejbohatší Američany a také to, že Bílý dům dojednal dohodu přímo s předáky republikánských zákonodárců.

Prezident se k takovému postupu uchýlil poté, co seznal postoj demokratických kongresmanů a senátorů jako nesmiřitelně ideologický, a rovněž na radu svých poradců. Ti usoudili, že právě dohoda s republikány je tím, co mu může nejvíce pomoct v očích nezávislých voličů, kteří se od něj masově odvrátili v listopadových volbách.

Prezidenta zachrání republikánské hlasy

V Senátu daňový návrh předkládložili společně šéf demokratické většiny Harry Reid a šéf republikánské menšiny Mitch McConnel. Stalo se tak vůbec poprvé během funkčního období Baracka Obamy.

Dohodu paradoxně silněji hájili republikáni, a to přesto, že značná část z nich bude muset příznivcům Tea Party, kteří pro ně v listopadu hlasovali, vysvětlovat, s jak lehkým srdcem prohloubili schodek federální vlády o další téměř bilion dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy