Vrátit mládí možná jde, ukázal pokus na myších

Martin Novák Martin Novák
1. 12. 2010 13:45
Genetici a lékaři z Harvardu experimentují s telomerázou

New York - Tým vědců z Harvard Medical School učinil "omlazovací" pokus na myších. Během dvou měsíců podával zvířatům přípravky, které aktivovaly enzymy, umožňující růst nových buněk.

Klíč k omlazení leží v takzvaných telomerách. To jsou konce chromozómů, které je chrání před poškozením. Lékaři z Harvardu pokusným myším nejprve odebrali enzym, nazývaný telomeráza, který ovlivňuje délku těchto telomer.

Hlodavci rychle stárli, ale když jim byl dotyčný enzym implantován zpět, telomery se prodloužily a proces stárnutí se zastavil.

Oproti předchozímu stavu byli plodní, měli větší kapacitu mozku a zlepšil se stav jejich orgánů.

Dosavadní výsledek výzkumu by mohl znamenat, že dodání těchto enzymů, které zabrání zkrácení telomer, by mohlo dosud nevídaným způsobem regenerovat organismus. Sami genetici z Harvardu ale zatím nabádají ke střízlivosti, výzkum je stále teprve na počátku.

Foto: Reuters

Lidská buňka obsahuje 23 párů chromozomů, na konci každého jsou tyto telomery. U člověka s přibývajícím věkem schopnost se telomery zkracují, což způsobuje postupné "opotřebování" a oslabování organismu až ke smrti.

"V roce 2025 bude na světě zhruba 1,2 miliardy lidí starších šedesáti let," uvedl k důvodům svého výzkumu šéf týmu Ronald De Pinho.

Podle něj by výsledky dalšího výzkumu mohly pomoci najít způsob, jak prodloužit lidský život a ulevit lidem od mnoha problémů, spojených se stárnutím.

"Původně jsme se domnívali, že dokážeme stárnutí jen zpomalit nebo pozastavit. Teď to vypadá, že proces dokážeme zvrátit a skutečně hovořit o omlazení organismu," uvedl De Pinho v časopise Nature.

 

Právě se děje

Další zprávy