WikiLeaks zveřejní tajné dokumenty o bankách a těžařích

Radim Klekner Radim Klekner
30. 11. 2010 12:05
WikiLeaks obrací svou pozornost k finančnímu a energetickému sektoru
Julian Assange publikací citlivých materiálů vyvolává ve světě zděšení
Julian Assange publikací citlivých materiálů vyvolává ve světě zděšení | Foto: Reuters

Washington - Po amerických diplomatech, kteří jsou při oficiálních setkáních s evropskými politiky velmi zdvořilí, v soukromí si vůči nim ale neberou servítky, se server WikiLeaks rozhodl zaměřit na "neetické jednání" v bankovním sektoru.

Jak v rozhovoru s časopisem Forbes prozradil zakladatel serveru Julian Assange, v lednu zveřejní WikiLeaks sérii dokumentů svědčících o pochybných praktikách "jistého velkého bankovního domu v USA". Jeho název ale devětatřicetiletý Australan stojící za víkendovým únikem statisíců diplomatických depeší odmítl prozradit.

Assange informace, jež má WikiLeaks k dispozici, přirovnal k těm, které svého času vedly k pádu energetického koncernu Enron. Ten po zveřejnění e-mailové korespondence odhalující nesrovnalosti v účetnictví společnosti musel v roce 2001 vyhlásit bankrot.

Šéf Wikileaks ovšem zdůraznil, že si není jist, zda má v ruce důkazy, které by mohly vést k obvinění z hospodářských deliktů.

"Mohu jen říct, že se jednoznačně jedná o neetické praktiky," řekl v rozhovoru pro Forbes.

Jsem přítel trhu

Assange tvrdí, že má v ruce desítky, možná stovky tisíc stran dokumentů týkajících se bankovního domu, na který se zaměřil ve svém nejnovějším tažení. 

Ačkoliv jsou jeho aktivity přijímány ve světě se zděšením, šéf WikiLeaks na nich nevidí nic špatného. A odmítá obvinění, že se pokouší podkopat západní demokracii a svobodné podnikání.

"Kapitalismus přijímám se smíšenými pocity," tvrdí. "Tržní hospodářství mám ale rád. WikiLeaks vznikl proto, aby bylo možné kapitalismus učinit svobodnější a etičtější."

WikiLeaks zveřejnil mimo jiné dokumenty dokazující, že Američané nejednali v Iráku v rukavičkách
WikiLeaks zveřejnil mimo jiné dokumenty dokazující, že Američané nejednali v Iráku v rukavičkách | Foto: Reuters

Assange naznačil, že přibližně polovina dokumentů, jež hodlá zveřejnit v nejbližší budoucnosti, se týká soukromého sektoru, mimo jiné ropného koncernu BP a "americko-kanadské společnosti se sídlem v Texasu těžící ropu v Albánii".

Spojené státy již oznámily, že se učiní vše proto, aby dalšímu úniku citlivých informací zabránily a zvažují proti WikiLeaks právní kroky.

Republikán Peter King, který záhy stane v čele sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost dokonce navrhl, aby byl server umístěn na seznam teroristických organizací. Přešetřit, zda se WikiLeaks nedopustil zveřejněním diplomatických depeší trestného činu, chce také americký ministr spravedlnosti Eric Holder.

Stále také není znám člověk, který WikiLeaks citlivé informace poskytuje. Leccos ale nasvědčuje tomu, že se jedná o někdejšího analytika americké armády s hodností vojína Bradleyho Manninga.

Ten byl již obviněn, že stál za únikem tajných dokumentů spojených s aktivitami Američanů v Iráku. Manning WikiLeaks podle všeho také poskytl video, na němž dvojice amerických helikoptér střílí po iráckých civilistech.

Při útoku zahynulo dvanáct osob včetně dopisovatele a fotografa agentury Reuters. Na zvukovém záznamu je zřetelně slyšet smích jednoho z pilotů.

Ekvádor nabízí azyl

To, zda neporušil zákony své země, již začala zkoumat Austrálie. Šéf WikiLeaks se nyní zdržuje na utajeném místě, byl na něj ale vydán mezinárodní zatykač v souvislosti s obviněním ze znásilnění dvou švédských žen.

Šéfka americké diplomacie Clintonová bude mít na bezpečnostním summitu v Astaně svým kolegům co vysvětlovat
Šéfka americké diplomacie Clintonová bude mít na bezpečnostním summitu v Astaně svým kolegům co vysvětlovat | Foto: Reuters

Ty se na úřady ve Stockholmu obrátily v srpnu, Assange však tvrdí, že se jedná pouze o součást pomlouvačné kampaně proti jeho osobě.

Zakladateli serveru, jenž chce napravit kapitalismus, mezitím nabídl azyl Ekvádor.

"Chceme ho pozvat, aby mohl představit všechny dokumenty, které má k dispozici, a to nejenom na internetu, nýbrž na veřejných fórech," řekl agentuře Acuadorinmediato náměstek ekvádorského ministra zahraničí Kintto Lucas.

Assange se zatím k jeho nabídce nevyjádřil.

Velké vysvětlování teď čeká na summitu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), který se ve středu a čtvrtek koná v kazašské Astaně, šéfku americké diplomacie Hillary Clintonovou.

Většina vrcholných představitelů evropských zemí, o nichž se američtí diplomaté v depeších zaslaných do Washingtonu vyjadřovali s takovým despektem, však již dala na srozuměnou, že celá aféra nebude mít na spojenectví s USA žádný vliv.

 

Právě se děje

Další zprávy