Mladík chtěl odpálit bombu pod vánočním stromem

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
27. 11. 2010 9:34
Policisté už muže z amerického státu Oregon zaktli
Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Foto: Reuters

Portland  - Americká policie zadržela mladíka, který chtěl v Portlandu ve státu Oregon odpálit bombu při slavnostním rozsvěcení vánočního stromu.

Američana somálského původu už policisté delší dobu sledovali a zajistili, že jím připravená nálož v autě nebyla funkční.

Devatenáctiletý Mohamed Osman Mohamud podle policie zaparkoval dodávku s výbušninami v místě slavnostního ceremoniálu v pátek večer místního času.

Bombu chtěl odpálit mobilem...

Čtvrt hodiny před rozsvícením stromu se pokusil nálož dálkově odpálit pomocí mobilního telefonu. Telefonát ale nespustil roznětku, jak Mohamud očekával, ale upozornil policisty.

Policisté sledovali Mohamuda asi rok. Upozornil na sebe e-mailovou korespondencí s radikály v Pákistánu, když se zajímal o možnosti podstoupit teroristický výcvik.

... hrozí mu doživotí

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) s Mohamudem poté navázali kontakt a vydávali se za islámské radikály. Pokusili se mladíka od provedení útoku odradit, ale nepodařilo se jim to. Když zjistili, že je Mohamud pevně rozhodnutý bombu v Portlandu odpálit, poskytli mu výbušniny s nefunkční roznětkou.

Mohamud byl obviněn z pokusu použít zbraň hromadného ničení. Hrozí mu až doživotní vězení a pokuta do výše 250.000 dolarů (4,6 milionu korun).

 

Právě se děje

Další zprávy