I po útoku atomovou bombou se pozná, odkud pocházela

Zahraničí Zahraničí
9. 11. 2010 22:17
Objev může pomoci v boji proti terorismu
Foto: Wikimedia Commons

New York - Byť by se mohlo zdát, že výbuch atomové bomby nezanechá žádné stopy po autorech útoku, není tomu tak. Tvrdí to alespoň nejnovější studie amerických vědců. Poznatek by se mohl stát významnou pomocí při boji proti terorismu.

Vědci z Národního institutu pro standardy a technologie ve Spojených státech byli díky analýze prachu schopni určit, jaké materiály byly pro konstrukci bomby užity. Výsledky studie zveřejnili v časopise Journal PNAS.

Analyzovali prach, který zbyl po prvním jaderném pokusu v Novém Mexiku. Testy zde v poušti prováděla 16. července 1945 americká armáda. Jen o několik týdnů později byly svrženy dvě atomové bomby na japonská města Hirošimu a Nagasaki.

Při těchto útocích zemřelo minimálně 90 000 lidí v Hirošimě a 60 000 v Nagasaki. Jako horní hranice počtu obětí se udává 166 000 osob v Hirošimě a 80 000 v Nagasaki.  

Jak si Japonsko připomnělo 65 let od doby, kdy Spojené státy svrhly na obě města atomovou bombu, se můžete podívat v následující galerii: 

"Hrozba útoku atomovou bombou není v dnešní době nepravděpodobná. I když jsme doposud měli dojem, že po útoku vše zmizí a veškeré stopy po pachatelích budou zahlazeny, není tomu tak," uvedl pro BBC vedoucí výzkumu Albert Fahey.

"Kromě štěpného materiálu se každá bomba vyznačuje ještě další charakteristikou, například použitým obalovým materiálem. A i podle toho je možné zjistit podrobnosti o jejím původu," řekl Fahey. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy