Obama už není nejmocnější na světě, předstihl ho Číňan

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
4. 11. 2010 12:30
Nový žebříček Forbesu je tu. Obamu sesadil z trůnu Chu Ťin-tchao
Nejmocnější muž světa podle magazínu Forbes: čínský prezident Chu Ťin-tchao.
Nejmocnější muž světa podle magazínu Forbes: čínský prezident Chu Ťin-tchao. | Foto: Reuters

Washington - Barack Obama sbírá jednu porážku za druhou. Po prohraných kongresových volbách ztratil i nálepku nejmocnějšího muže planety. Alespoň podle magazínu Forbes, který vliv lídrů světové politiky a ekonomiky každoročně porovnává.

Amerického prezidenta sesadil podle zbrusu nového žebříčku z trůnu generální tajemník čínské komunistické strany, prezident Chu Ťin-tchao.

Komentátoři se však shodují: Barack Obama si v tomto případě porážku nemusí brát osobně. V hodnocení neprohrál ani tak on, jako spíš celé Spojené státy.

Letošní pořadí

1. Chu Ťin-tchao, prezident Číny 2. Barack Obama, prezident USA 3. král Abdalláh, Saúdská Arábie 4. Vladimir Putin, premiér Ruska 5. Benedikt XVI., papež 6. Angela Merkelová, německá kancléřka 7. David Cameron, britský premiér 8. Ben Bernanke, šéf centrální banky USA 9. Soňa Gándhíová, šéfka indické vládní strany 10. Bill Gates, zakladatel Microsoftu Zdroj: Forbes

Úpadek Ameriky

Sedmašedesátiletý vůdce Číny Chu Ťin-tchao zabodoval zejména tím, že vládne zemi s obrovskou hospodářskou silou a ještě větším potenciálem. Čína je zároveň s 1,3 miliardy obyvatel nejlidnatějším státem světa.

"Přerodu Číny v supervelmoc se obávají především Spojené státy, a věnují jí proto výrazně více pozornosti než Evropě," píše německý deník Spiegel Online. "Nový význam obrovské říše se teď promítl i do žebříčku Forbesu."

Obama se podle redaktorů Forbesu může utěšovat tím, že "stále ještě vede největší a nejsmrtonosnější vojsko na světě". I titul "vůdce svobodného světa" mu - vzhledem k porušování lidských práv v Číně - zůstává.

Za Chu Ťin-tchaa a Baracka Obamu Forbes zařadil saúdsko-arabského krále Abdalláha, vládce země s největšími nalezišti ropy.

Na 57. z celkem 68. příček se umístil šéf teroristické sítě al-Káida Usáma bin Ládin.

Evropa bez medaile

Evropané se sice na stupně vítězů nedostali, v první desítce jsou ale hned čtyři: ruský premiér Vladimir Putin (4. místo), papež Benedikt XVI. (5.), německá kancléřka Angela Merkelová (6.) a britský premiér David Cameron (7.)

Ruská hlava státu, prezident Dmitrij Medveděv, skončil v hodnocení vlivu až dvanáctý. "Putin stále tahá za nitky," vysvětluje Forbes.

Nový britský premiér obstál hlavně proto, že jeho zemi Američané tradičně považují za nejbližšího spojence. Prezident Francie Nicolas Sarkozy skončil až hluboko ve druhé desítce.

Nejmocnější žena s otazníkem

Kancléřka Merkelová prokázala své schopnosti a moc hlavně během světové hospodářské krize, tvrdí autoři žebříčku.

Pozitivní hodnocení šéfky německé vlády však rozporuje jiný žebříček, který tentýž magazín - Forbes - vydal letos v říjnu. Merkelovou v něm sesadil z postu nejmocnější ženy světa.

Tehdy ji předstihly první dáma Spojených států Michelle Obamová, ředitelka potravinářského koncernu Kraft Foods Irene Rosenfeldová i populární americká moderátorka Oprah Winfreyová.

Žebříčků Forbes každoročně vydává hned několik. Patří k nim třeba ranking nejbohatších fotbalových klubů nebo lidí s největším majetkem na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy