WikiLeaks dál děsí Pentagon. Zřejmě má tisíce dokumentů

ČTK ČTK
26. 10. 2010 21:00
Server Wikileaks zveřejnil okolo půl milionu tajných dokumentů týkajících se válek
Šéf serveru WikiLeaks Julian Assagne
Šéf serveru WikiLeaks Julian Assagne | Foto: Reuters

Washington - Server WikiLeaks má zřejmě daleko více tajných dokumentů, než se původně předpokládalo. Uvedli to dnes zástupci Pentagonu. Podle agentury AP drží protiváleční aktivisté tisíce dokumentů z války v Afghánistánu a dalších diplomatických materiálů.

Server Wikileaks zveřejnil od června okolo půl milionu tajných dokumentů týkajících se válečných konfliktů v Iráku a Afghánistánu. Skupina má údajně k dispozici dalších zhruba 15 tisíc polních hlášení z Afghánistánu, 260 tisíc dokumentů diplomatické korespondence a videonahrávku pořízenou americkými jednotkami.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Dave Lapan novinářům sdělil, že skupina zřejmě má více dokumentů, než se původně předpokládalo. Odmítl ale blíže specifikovat jejich obsah.

Zatím poslední soubor téměř 400 tisíc tajných vojenských dokumentů, který server zveřejnil o víkendu, je považován za největší únik tajných informací v dějinách americké armády. Odhalení serveru WikiLeaks se setkalo s ostrou kritikou vládních a armádních kruhů, podle kterých ohrožuje bezpečnost spojeneckých vojsk a jejich spolupracovníků. Aktivisté se brání tvrzením, že jejich hlavní motivací je informovat veřejnost pravdivě o válečných konfliktech a zabránit tak manipulaci s fakty, které se údajně dopouštějí politici.

 

Právě se děje

Další zprávy