Nelituji ničeho, jsem úspěšný, tvrdí Barack Obama

ČTK ČTK
17. 10. 2010 23:25
Splnili jsme 70 procent věcí, o nichž jsem mluvil v kampani, tvrdí americký prezident

Washington - Americký prezident Barack Obama nelituje žádného ze svých důležitých rozhodnutí během působení v Bílém domě. Je také přesvědčen, že se mu za dva roky od zvolení podařilo prosadit většinu slibů, které dal ve své volební kampani. Prohlásil to v rozhovoru pro dnešní New York Times Magazine, kde ale zároveň přiznal, že se při prosazování svých představ dopustil "taktických chyb".

Obama prohlásil, že je hrdý na reformy, které se mu podařilo prosadit. "Splnili jsme 70 procent věcí, o nichž jsem mluvil v kampani. A doufám, že po dobu, co budu prezidentem, budu mít šanci pracovat i na těch zbývajících 30 procentech," řekl.

Americký prezident ale přiznal, že nevěnoval dost pozornosti tomu, aby své záměry dobře vysvětlil veřejnosti. Také se prý dopustil taktických chyb při prosazování některých zákonů. Jako příklad uvedl balíček pro podporu ekonomiky, který navrhl už s daňovými úlevami.

"Možná daňové úlevy neměly být součástí toho balíčku a měl jsem nechat republikány trvat na tom, aby se snížily daně. Potom bychom to vyložili jako kompromis obou stran," řekl Obama.

Americký prezident má po dvou letech vládnutí rekordně nízkou popularitu. Inspiraci pro řešení situace prý hledá v historii, když studuje záznamy z roku 1994. tehdejší demokratický prezident Bill Clinton také měl dva roky po zvolení jen minimální podporu. Přesto dokázal o dva roky později Bílý dům uhájit a dnes se na něj pohlíží jako na úspěšného prezidenta.

S Clintonem možná Obamu spojí i další podobnost - hrozí mu totiž, že ve druhé polovině funkčního období proti sobě bude mít republikány ovládanou Sněmovnu reprezentantů. To by Obamovi zkomplikovalo prosazování jeho záměrů.

Prezident však v rozhovoru vyjádřil přesvědčení, že bude schopný dohodnout se s republikány na kompromisech. V úspěch věří i při prosazování citlivých otázek jako je deficit státního rozpočtu nebo zákon o imigraci. U těchto témat se však představy obou stran poměrně dost rozcházejí.

 

Právě se děje

Další zprávy