Chile prožívá hodiny zázraků při vyprošťování horníků

Zahraničí Zahraničí
14. 10. 2010 0:10
Prvním zachráněným z důlního vězení se stal jednatřicetiletý Florencio Ávalos
Záchranná operace probíhá hladce, klec Fénix vynášela v pravidelných intervalech na povrch jednoho horníka za druhým
Záchranná operace probíhá hladce, klec Fénix vynášela v pravidelných intervalech na povrch jednoho horníka za druhým | Foto: Reuters

Santiago de Chile - Slzy štěstí, díky Bohu, objetí. Chile a s ním i celý svět sleduje hodinu po hodině záchranu 33 horníků, které počátkem srpna uvěznil v dole na měď a zlato zával.

První z uvízlých mužů se dostal na povrch ve středu v 05:11 středoevropského času (krátce po půlnoci místního času). Jedenatřicetiletého Florencia Ávalose čekala u záchranné šachty rodina, chilský prezident Sebastián Piňera a tisícovky novinářů a přihlížejících lidí.

Zhruba hodinu po Ávalosovi vystoupal na povrch druhý ze členů první skupiny, čtyřicetiletý Mario Sepúlveda, a pak v pravidelných intervalech další.

Původní odhad hovořil o tom, že evakuace zabere celkem přibližně dva dny. Při uzávěrce tohoto vydání - o půlnoci - však své rodiny objímalo již 26 zachráněných mužů. Interval, v němž záchranáři spouštěli na dno šachtice záchrannou klec a vytahovali nového "trosečníka", se zrychlil na zhruba jen půl hodiny.

Po celou středu jsme situaci sledovali online. Přečtěte si, jak to celé probíhalo.


Důležité

Reakce

Zajímavost

23:55 - Číslo 26 - Claudio Acuña - byl právě vyproštěn. Hrne se k němu plačící dvouletá dcera a neméně pohnutá snoubenka. Acuña v zavaleném dole oslavil třicáté čtvrté narozeniny. A také se - na dálku - zasnoubil.

23:39 - Šachticí právě stoupá šestadvacátý muž, Claudio Acuña.

23:29 - Pětadvacátý zachráněný muž právě přistál v objetí své ženy. Renan Ávalos, bratr úplně prvního vyproštěného horníka, si na záchrannou klec musel počkat o devatenáct hodin déle než sourozenec. Devětadvacetiletý Renan je v hornictví nováčkem, následoval bratra poté, co odešel z práce v průmyslové firmě.

22:58 - Číslo 24 - José Henriquez - už leží v obětí své manželky. Žena pláče, na muži jsou patrné stopy dojetí.

Henriquez byl v podzemí pro ostatní čímsi jako duchovním vůdcem. V dolech strávil 33 let. Před výbuchem, který v srpnu muže v dole uvěznil, varoval Henriquez společnost, že něco není v pořádku.

22:57 - Už jen pár vteřin dělí od výstupu na Zemi Josého Henriqueze. Jeden ze záchranářů do šachty volá: Slyšíš mě? Tlumená odpověď zní: "Ano, slyším vás." I tak prostá slova vyvolávají mohutný potlesk a fandění.

22:41- Zdravotní i psychický stav mužů, kteří byli dosud zachráněni, je překvapivě dobrý. Uvedl to chilský ministr zdravotnictví Jaime Manalich, který nezastíral překvapení nad tím, jak dobře na tom jsou. Ocenil i to, jak chytře byla sestavena záchranná kapsle. Muži se na povrch nevrací ani mokří, ani příliš špinaví. "Jsou jen nepatrně zaprášení. Všechno jde naprosto fantasticky - lépe, než jsme čekali," řekl na tiskové konferenci.

22:32 - Sedmadvacetiletý Carlos Bugueño se právě dostal na povrch. 23 horníků je v tuto chvíli zachráněno. Bugueño byl tím, kdo obstarával po dobu uvěznění v dole kontakt s povrchem. V podzemí měl svého nejlepšího přítele od dětství Pedra Cortéze. Tomu je určeno, že se na povrch dostane až jako jedenatřicátý.

Vyproštěný horník č. 23 Carlos Bugueno (vlevo) se zdraví s prezidentem Chile Sebastianem Pinerem.
Vyproštěný horník č. 23 Carlos Bugueno (vlevo) se zdraví s prezidentem Chile Sebastianem Pinerem. | Foto: Reuters

22:05 - Dvaadvacátý muž byl z hlubin vytažen na povrch. Samuel Ávalos. I on má na očích ochrané brýle, na hlavě modrou helmu a na sobě béžové tričko s nápisem "Gracias Señor".

Ihned poté, co mu otevřou záchranou klec, končí v náručí plačící manželky. Dávají si dlouhé políbení, ozývá se potlesk.

Přivítání pro Samuela Ávalose.
Přivítání pro Samuela Ávalose. | Foto: Reuters

21:35 - Jedenadvacátý horník vyproštěn. Yonni Barrios si v šachtě vysloužil přezdívku "Dr. House" podle amerického seriálu o poněkud neortodoxním lékaři. Sám Barrios se ještě v dětském věku staral o svou matku se silným diabates. Jako jediný z uvízlých mužů měl teda cosi jako ošetřovatelskou praxi a stal se zdravotníkem skupiny. Například muže očkoval proti chřipce.

21:21 - Kapsule začíná vynášet na povrch padesátiletého Yonniho Barriose.

21:01 - Dario Segovia je úspěšně na povrchu. Tím se počet vyproštěných mužů zvýšil na 20, na záchranu jich čeká ještě 13.

Tento muž, jak uvedla CNN, je již druhou generací "zavalených horníků v rodině Segoviů. Zával (ovšem "pouze týdenní") přežil i jeho otec. Do dolů začal Daria brát, když mu bylo pouhých osm let.

Dario Segovia se krátce vítá s lidmi na povrchu, je zřetelně sláb. Na nosítkách ho odnášejí na ošetřovnu.


20:47 - V provizorní nemocnici, kde vyšetřují již vyproštěné horníky, se nesmírně raduje Edison Pena. Teď se totiž dozvěděl, že je pozván do domu Elvise Presleyho v Memphisu v USA. Pena je skalním fanouškem zesnulé hvězdy. Ostatně, při čekání na záchranu "nutil" i ostatní muže, aby s ním zpívali Presleyho hity.

20:30 - Vše jde jako po másle. Záchranná kapsle je znovu odeslána dolů do dolu. Očekává ji osmačtyřicetiletý Dario Segovia.

20:28 - Pablo Rojas, 19. horník, je vyproštěn. Právě jej svírá jeho syn Michael v dlouhém objetí. Pětačtyřicetiletý Rojas byl v dole uvězněn spolu se dvěmi bratranci. Z rodiny byl tím posledním, kdo se dostal na povrch.

Pablo Rojas objímá svého syna. Právě se stal devatenáctým zachráněným.
Pablo Rojas objímá svého syna. Právě se stal devatenáctým zachráněným. | Foto: Reuters

20:01 - Z USA přišla slova uznání od prezidenta Baracka Obamy. Pochválil záchranáře i vládu Chile za jejich úsilí. "Tento příběh inspiroval celý svět. Celý svět viděl prvního zachráněného, jeho slzy radosti. Myslím, že nešlo v tu chvíli jen o jeho slzy, že s ním jeho pohnutí sdíleli lidé na celé planetě."

19:57 - Znovu začal proces, který již dobře znáte. Záchranný "modul" je spouštěn do šachtice, tentokrát by měl na povrch vynést Pabla Rojase. Jde o bratrance právě vyproštěného Estebana.

19:49 - Osmnáctý horník byl vyproštěn. Esteban Rojas se objímá se záchranáři. Ti na něj, v okamžiku, kdy ještě vězel několik metrů od povrchu - volali, jak se cítí. Slyšet bylo duté "Bien" - dobře.

Po otevření "klece" i Rojas pokleká na zem a děkuje Bohu. Manželka mu kolem ramen přehazuje kobereček s Pannou Marií. Objímají se a pláčí.

19:27 - Zprávy z hlubokého podzemí: Esteban Rojas byl naložen do záchranné kapsle, brzy začne jeho cesta na povrch. Jeho manželka Jessica Janézová pokleká na koberec s motivy Panny Marie a modlí se.

19:23 - Chilský prezident Sebastian Pinera posílá od dolu vzkazy na svůj účet na Twitteru. Právě poznamenal, že se záchranáři o zavalené horníky strachují, jako by šlo o jejich vlastní děti. "Našli jsme je s boží pomocí. Jejich příběhy nás inspirují. Zachraňujeme je jako praví Chilané," napsal si.

19:13 -  Kapsule je znovu na cestě do útrob země. Osmnáctým na povrchu by měl být - podle předem přesně stanoveného pořadníku, který zohledňuje zdravotní stav uvězněných mužů - Esteban Rojas.

18:55 - Tak se zdá být vše v pořádku, kapsle bude zakrátko znovu spuštěna. Ministr pro hornictví Laurence Golborne ubezpečil novináře, že šlo o kontrolu celého zařízení, přičemž se nezdá, že by mohl nastat problém. "V tuto chvíli jdou dvířka kapsle špatně zavírat a otevírat. Ale stále pracují," řekl. "Není důvod, proč nepokračovat v záchraně. Už jsme za půlkou a zatím jde vše bez problému.

18:45 - Záchraná kapsle zatím stále zůstává na povrchu, nespouštějí ji k šestnácti dosud uvězněným mužům. Kolem je hrstka techniků, kteří kontrolují dveře, zdá se, že nejdou tak docela zavřít. Zatím není jasné, o jak vážný jde problém.

18:39 - Sedmnáctý horník je vysvobozen. Kamery zabírají tvář šestapadesátiletého Omara Reygadase, široce se usmívá na skupiun záchranářů a poblíž stojícího bratra s rodinou. "Žiju," raduje se a strhává si modrou bezpečnostní přilbu.

Do rukou dostává bibli, pokleká a modlí se, bibli zvedá k nebesům. Po chvíli jej odvádějí, aby se podrobil lékařskému vyšetření. Na odchodu mává nad hlavou chilskou vlajkou, na níž stojí jeho jméno.

17:49 - Daniel Herrera je šestnáctým horníkem, který se vynořil ze záchranné šachtice. Nahoře tak je už téměř polovina mužů. Klec mezitím dovezla pod zem pátého záchranáře.

17:09 - Další z Víctorů (španělsky vítěz), příjmením Segovía, se objímá s bratrem a prezidentem Piňerou. Povoláním je elektrikář, v podzemí se ale ujal úkolu psát denní zprávy o tom, jak se zasypaným horníkům daří. Piňerovi právě blahopřeje k záchraně "los 33" telefonicky venezuelský prezident Hugo Chávez. Předtím volala argentinská prezidentka, socialistka Christina Fernández de Kirchner. Ideologické rozdíly nehrají v jižní Americe velkou roli, časy vojenských diktatur jsou dávno pryč a levice se hlásí k tržnímu hospodářství "s přívlastky". 

16:34 - Víctor Zamora, čtrnáctý z mužů je nahoře. Kresťanskodemokratický prezident Chile Piňero před chvílí ukončil společnou tiskovou konferenci se svým bolívijským kolegou, socialistou Evou Morálesem. Jeden ze zachráněných horníků je totiž Bolívijec.

15:54 - Číslo třináct vyšlo na Carlose Bariose. Také on, ačkoliv je v dobré kondici, je uložen na pojízdné lůžko, a odvezen k prvnímu lékařskému vyšetření. Pak s ním helikoptéra zamíří do nemocnice. Záchranná operace je samozřejmě nákladná a odhaduje se, že bude stát na deset milionů dolarů (180 milionů korun). Zaplatí ji ale státní důlní společnost Codelco. Chile mohlo v posledních dvou letech využít enormního nárůstu cen mědi na světových trzích. Těžební průymysl zajišťuje 40 procent HDP země.

15:16 - Z klece vystupuje "Běžec". Edison Peňa, muž, na kterého zpočátku dolehl fakt, že zůstal zasypán v dole, velmi těžce. V posledních týdnech se rozhodl zlepšovat svou fyzickou kondici tím, že každý den v důlní chodbě uběhl téměř pět kilometrů. Mohl si to dovolit, záchranáři prostory, v nichž se zasypaní horníci pohybovali, dobře větrali pomocí záchranné šachtice a průzkumného vrtu.

14:37 - Číslo jedenáct hlásí příchod: Jorge Galleguillos.

13:52 - Alex Vega je desátým zachráněným. Jako v případě většiny mužů vytažených z dolu na něj u záchranné šachtice čeká manželka. Nahoře už je tak téměř třetina zasypaných horníků.

13:44 - Se senzacechtivými žurnalisty udělaly chilské úřady krátký proces. Nejbližší okolí šachtice, s jejíž pomocí vytahují záchranáři horníky na povrch, bylo zjevně vyhlášeno za "bezmediální zónu", aby se příbuzní mohli se svými blízkými vítat alespoň trochu "nerušeně". Široko daleko žádný novinář. I televizní tým BBC, která událost přenáší živě, natáčí z diskrétní vzdálenosti.

13:01 - Mário Goméz je nahoře. Ani na něm není znát nějaké vyčerpání. Když mu záchranáři sundali kyslíkovou masku, objal se se svou ženou, a pak poklekl a pomodlil se. Je hladce oholen - tak, jako se manželky horníků na uvítání náležitě připravily, mohli se i jejich muži trochu "upravit", záchranáři jim poslali do dolu holicí strojky. Improvizovanou umývárnu napájenou puklinovou vodou si zřídili v jedné z chodeb již na začátku svého pobytu v podzemí. V dolech pracuje Gómez od svých dvanácti let.

12:42 To, že zdravotní stav horníků je i po 69 dnech strávený v podzemí velmi dobrý, potvrdil po prvních zběžných prohlídkách, které prodělali zachránění muži, i ministr zdravotnictví Jaime Manalich. Teď pojede klecí nahoru nejstarší z nich třiašedesátiletý Mário Goméz. Jako jediný má respirační problémy a po celou dobu výstupu bude mít nasazenu kyslíkovou masku.

12:02 - Na pouští Atacama svítá, je sedm hodin ráno místního času a z klece pojmenované po bájném ptáku Fénixovi vystupuje Claudio Janez, horník č. 8. Je pohublý, ale tak jako ostatní zachránění zjevně v dobré fyzické i psychické kondici. Navzdory tvrzení psychologů, podle kterých budou "los 33" ještě dlouho trpět následky postraumatického šoku. Chilští horníci jsou na tvrdé životní podmínky zvyklí a po celou dobu jejich nedobrovolného pobytu v dole se o ně záchranáři, kteří k nim v magmatické hornině prorazili tři vrty, vzorně starali. "Peklo v podzemí" prožívalo ale třiatřicet mužů prvních sedmnáct dní, kdy nevěděli, zda je záchranné týmy objeví.

11:23 - Průběh záchrany se zrychluje. Tři čtvrtě hodiny po Arajovi je z dolu vytažen José Ojeda, šestačtyřicetiletý vdovec, který před necelými dvěma měsíci poslal průzkumným vrtem nahoru první důležitý vzkaz: "Všichni jsme v pořádku."

11:09 - Záchranná operace je perfektně připravena a probíhá neuvěřitelně hladce. Obrázky šťastného shledání s rodinnými příslušníky ale poněkud zatemňuje mediální kolotoč, který se kolem celé akce roztáčí. Na své si přijdou i politici. Popularita prezidenta Sebastiána Piňery dosahuje podle průzkumů 70 procent. Nejoblíbenějším politikem v zemi je ale s 85 procenty příznivých hodnocení ministr těžebního průmyslu Laurence Goldborne, který v posledních dnech okolí dolu San José takřka neopouštěl. 

10:37 Šestý horník je nahoře: Osmán Araja. Vítá ho žena Angélika. Krátce předtím pohasla v okolí šachty na okamžik světla, aby druhá z helikoptér mohla bezpečně přistát na pozemku dolu.

9:56 - Masivní zájem médií ukazuje svá negativa. Když se otec prvního ze zachráněných horníků, Florencia Ávalose, pokoušel dostat ke svému synovi, členové několika televizních týmů, které zápasily o lepší pozici při natáčení, ho hrubě odstrčili na stranu.

9:31 - První helikoptéra s horníky opouští důl San José. Zachránění muži prodělají v nemocnici v Copiapu komplexní lékařskou prohlídku, než budou propuštěni. Všichni budou mít ustavičně nasazeny tmavé brýle, jejich oči si musí po téměř 70 dnech strávených v podzemí na denní světlo teprve postupně zvykat. V nemocnici již byl vyčleněn pokoj, ve kterém se bude konat první společná tisková konference s "los 33". Záchranáři mezitím přerušili na deset minut provoz zdviže a promazávají ložiska, aby klec lépe procházela výstrojí šachtice.

9:11 - A mladíček Jimmy Sanchez je na povrchu. Pátý zachráněný byl na tom podle zpráv z podzemí opravdu špatně, vydržet 69 dní v hlubině mu údajně pomohly hlavně myšlenky na dvouměsíční dcerku, která se narodila během chilské události.

9:01 - Na první pohled to tak možná nevypadá, zachránění horníci působí vesele a uvolněně, avšak lékaři upozorňují, že dál to pro ně tak snadné nebude. V návratu horníků do normálního života budou muset intenzivně pomáhat specialisté, řekla BBC například Jennifer Wildová z psychiatrického institutu King's College v Londýně.

8:40 - Ocelová kapsle je znovu v dole. Teď bude Fénix podle plánu na povrch převážet skupinu horníků, která měla pod zemí největší fyzické či psychické potíže. První půjde nahoru Jimmy Sanchez, nejmladší z mužů, který je podle záchranného týmu na tom zároveň ze všech nejhůř. Teprve devatenáctiletý mladík začal v dolech pracovat pouhých pět měsíců před nehodou.

8:33 - Obrazem: Emoce v podzemí i na povrchu. Projděte si snímky ze záchrany prvních horníků

8:27 - Úplně posledním, kdo má opustit vězení dolu San José v poušti Atacama, bude předák celé skupiny Luis Urzúa. Právě jemu záchranáři připisují velikou zásluhu na tom, že třiatřicet mužů pod zemí tak dlouho přežilo. Prvních 17 dní, než skupinu našli záchranáři, například zavedl přídělové dávky potravin a každých 48 hodin dával horníkům po lžíci tuňáka. Důsledně trval i na udržení pořádku, což je v podobných situacích a podmínkách životní nutnost. "Museli jsme být silní. Všichni horníci v dole plnili své úlohy a tvrdě jsme pro svou vlastní záchranu pracovali," popsal Urzúa v telefonickém rozhovoru pro list Guardian.

8:12 - Rozradostněný mladík Carlos Mamani je venku. I záchrana čtvrtého ze skupiny horníků proběhla zcela bez potíží. Podle plánu by měla akce probíhat ještě více než den, tak, aby se zhruba každou hodinu dostal na povrch další z 33 lidí, přebývajících pod zemí (28 horníků a tři záchranář).

8:06 - Dalším na řadě bude Carlos Mamani, třiadvacetiletý horník z Bolívie. Jediný cizinec ve skupině zachraňovaných. Jeho manželka Veronica vypadá na záběrech přímého přenosu o dost nervózněji, než když na jejím místě před pár desítkami minut stála žena už zachráněného Juana Illanese.

7:36 - A Juan Illanes se objevuje na povrchu. Tři ze třiatřiceti zachráněni. "Byla to jízda!", reaguje vesele Illanes na dotaz, jaká byla cesta.

7:25 - Illanesova manželka vypadá, jakoby z ní spadla veškerá tíha. Na povrchové rampě si - zatímco její muž nastupuje cestu vzhůru - cosi vesele povídá s chilským prezidentem Pinerou.

7:22 - Dole do ní nastoupí Juan Illanes, třetí z první skupiny zachraňovaných. Jedenapadesátiletý Illanes sloužil v chilské armádě, než se dal na práci v dolech.

7:10 - A opakuje se scéna, kterou v následujících hodinách lidé v chilském dole uvidí ještě mnohokrát: záchranná schránka, pojmenovaná symbolicky Fénix, je znovu spouštěna do mnohasetmetrové hloubky.

7:03 - Událost v Chile zaplnila i globální síť Twitter, upozorňuje BBC. Například Paula Torres z Ekvádoru napsala: "Je úžasné, jak se Mario Sepulveda raduje! Aby ne, dostal v životě druhou šanci!"

7:01 - Po ceremoniálním, avšak krátkém přivítání se obou zachráněných ujali lékaři. Ti teď budou u každého z horníků rozhodovat, zda a kdy se bude moci vrátit domů.

6:48 - Chilský prezident Piňera po vysvobození prvních horníků neskrýval dojetí. "Tato země je schopna velkých věcí," řekl novinářům, když se z dolu dostal Ávalos. Zdůraznil, že důlní neštěstí zemi spojilo. "Doufám, že duch těchto horníků zůstane navěky s námi. Dali jsme slib, že se nikdy nevzdáme, a dodrželi jsme ho," uvedl dále prezident k záchraně horníků: "Nebude to za námi, dokud nebude venku všech 33 (mužů)."

06:19 - A druhý z horníků, čtyřicetiletý Mario Sepúlveda, vyjel šachtou nahoru. Znovu vypukly bouřlivé oslavy.

5:37 - Fotogalerie: Své muže neviděly 68 dní. Teď pro ně chtějí být ženy krásné. Podívejte se na snímky rodin horníků, plné očekávání i posledních hodin stresu.

5:30 - Horníci mají na očích speciální brýle, které je mají chránit po desítkách dní, strávených v temnotě dolu.

05:15 - Jako první zachráněného neobjímá Ávalosova manželka, čekající na plošině spolu se synem, ale chilský prezident.

05:11 - Chvíle, kterou sledoval prostřednictvím stovek štábů a reportérů na místě doslova celý svět je tu: První z uvězněných horníků, jednatřicetiletý Florencio Ávalos, vystupuje ze záchranné klece na povrchu dolu.

5:04 - Speciální vrtná souprava Strata 950 australské výroby hloubila soustavu dvou pomocných šachet a jednoho hlavního tubusu desítky dní. Pracovat začala během rekordních čtyř dní od přivezení na místo.

5:00 - Infografika: Projděte si animaci, popisující krok za krokem unikátní záchrannou operaci v Chile.

4:58 - Cesta kapsle ze sedmisetmetrové hloubky na povrch dolu trvá za standardních okolností přibližně čtvrt hodiny.

4:56 - Záchranář proškolil horníky, jak se chovat při stoupání na povrch. A poté konečně poslal nahoru prvního z nich - Florencia Ávalose.

Uvěznění horníci po dvou měsících oslavují, stovky metrů pod zem za nimi dorazila schránka se záchranáři
Uvěznění horníci po dvou měsících oslavují, stovky metrů pod zem za nimi dorazila schránka se záchranáři | Foto: Zahraničí

04:15 - Emotivní okamžik 700 metrů pod zemí: ocelová schránka se záchranáři vyjíždí tunelem do nízké jeskyně, kde je shromážděno třiatřicet strádajících horníků.

04:05 - Pod zem se skonečně spustil jeden ze záchranářů, který prověřil fungování kabiny.

02:30 - Záchrana horníků se o několik hodin zdržela. Původně chilské úřady předpokládaly, že první z mužů se dostane na povrch v úterý 23:00 středoevropského času. Záchranáři se ale museli vypořádat s technickým problémem na záchranné kapsli.

1:18 - Až vystoupají nahoru, budou mít za sebou chudí horníci jen první část přetěžkého úkolu. Jak upozorňuje Radim Klekner, ten druhý je čeká na povrchu - budou se muset vypořádat s nečekanou slávou a zřejmě i velkými financemi (celý článek čtěte TADY)

0:32 - Horníci by měli stoupat na povrch přibližně v hodinových intervalech. cesta kapsle do hloubky 622 metrů trvá asi 15 minut, přibližně stejně času zabere i stoupání na povrch. Další čas si ale vyžádá kontrola zařízení před každou cestou.

0:10 - Horníci jsou rozděleni do tří skupin, kdy nejprve na povrch stoupají ti nejobratnější, kteří si budou umět poradit při případných potížích. Následovat je budou lidé se zdravotními problémy a nakonec psychicky nejodolnější jedinci.

0:00 - Zával v dole na měď a zlato uvěznil horníky pod zemí počátkem srpna. V dole strávili 69 dnů. To je nejdelší doba, po kterou lidé přežili uvězněni pod povrchem.

 

Právě se děje

Další zprávy