Atentátník z Times Square dostal doživotní trest

Zahraničí Radim Klekner Zahraničí, Radim Klekner
5. 10. 2010 17:20
Jsem muslimský voják, tvrdí Pákistánec Šahzád.
Times Square je tradičně plné lidí, bomba by zde způsobila masakr.
Times Square je tradičně plné lidí, bomba by zde způsobila masakr. | Foto: Reuters

New York - Pákistánec Faizál Šahzád, který se v květnu neúspěšně pokusil na slavném newyorském náměstí Times Square odpálit bombu ukrytou v automobilu, byl v úterý odsouzen k doživotnímu trestu.

Ačkoliv se Šahzád ke svému činu přiznal, nepomohlo mu to. O nižší trest ani neusiloval.

Podle vyšetřovatelů by bomba, kterou na náměstí přivezl v Nissanu Pathfinder, způsobila na tradičně přeplněném Times Square masakr. Ukázalo se navíc, že v New Yorku plánoval o dva týdny později další atentát.

Bomba neexplodovala jen díky tomu, že byla špatně sestavena. Nálož byla tak mocná, že by podle policie zabila v širokém okolí desítky osob.

Musíte pochopit, odkud pocházím

Šahzád při výslechu tvrdil, že chtěl svým činem Spojeným státům ukázat, že "nemají jinou možnost, než opustit Irák a Afghánistán", jinak budou čelit sérii útoků.

"Musíte pochopit, odkud pocházím," citovala atentátníka agentura Reuters. "Pokládám se... za muslimského vojáka."

Šahzád byl zatčen na newyorském letišti Johna F. Kennedyho, když se o dva dny později pokoušel odletět do Dubaje. Policii upozornil na vůz s bombou, puštěným motorem a blikajícími světly, ze kterého se kouřilo, pouliční prodavač.

Policisté tehdy nechali z náměstí a jeho bezprostředního okolí evakuovat tisíce lidí.

Atentátník prodělal náležitý výcvik v prosinci 2009 v západopákistánské provincii Vaziristán. Aby mohl atentát připravit, obdržel v Pákistánu od příslušníků al-Káidy pět tisíc dolarů.

Jedenatřicetiletý Šahzád, který přebýval v sousedním státě Connecticut, získal americké občanství v roce 2009. Pracoval jako rozpočtový analytik a na svůj čin se pečlivě připravoval, aby podle svých slov "zabil co nejvíce lidí".

 

Právě se děje

Další zprávy