Globální vláda je levicový nesmysl, řekl Klaus v OSN

Zahraničí Zahraničí
25. 9. 2010 22:15
Prezident promluvil v rozpravě Valného shromáždění OSN
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Ludvík Hradilek

New York - Prezident Václav Klaus dal na světovém fóru najevo, že nesouhlasí s názory mnoha politiků, aby vznikly globální struktury, které budou schopny reagovat na problémy současného světa.

Takovou myšlenku dokonce označil za totální levicový kosmopolitní nesmysl.

Ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN v New Yorku se diskutuje o nové roli světové organizace v globálním vládnutí a Klaus v projevu řekl, že OSN žadné nové úkoly nepotřebuje. 

Reakcí na nedávnou ekonomickou krizi by nemělo být posilování mezinárodních institucí, včetně OSN, ale naopak jejich zeštíhlení, řekl český prezident.

"Nemyslím si, že OSN musí hledat nějakou svou novou misi. Cíle OSN by měly zůstat takové, jaké byly definovány původní Chartou OSN," uvedl.

Dodal, že jde o udržování mezinárodního míru a bezpečnosti, rozvíjení přátelských vztahů mezi zeměmi a zabezpečování mezinárodní spolupráce při řešení mezinárodních konfliktů.

Klaus uvedl, že reformu potřebuje Rada bezpečnosti OSN, aby lépe odrážela podmínky ve světě v 21. století.

Rada bezpečnosti má v současnosti deset nestálých členů a pět stálých s právem veta. Již delší dobu se diskutuje o tom, že by se počet stálých členů rozšířil.

Je frustrující, že diskuse o těchto změnách probíhají už 16 let bez výsledku. Je na čase, aby přinesly konkrétní výsledky, a Česká republika je připravena je podpořit," podotkl Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy