Bílý dům je peklo, uřekla se dle knihy Obamová

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
17. 9. 2010 16:45
Americká i francouzská strana výrok horečně popírají, kniha však obsahuje i vážná obviněni Sarkozyových
Foto: Reuters

Washington - Společenské i politické kruhy v Paříži a Washingtonu mají opět potravu pro vážnou debatu, ale i klípky.

Nová kniha, která se v těchto dnech dostává na pulty, popisuje komplikované vztahy mezi hvězdnými prvními páry obou zemí, najmě pak mezi Carlou Bruni-Sarkozyovou a Michelle Obamovou.

Zatím největší pozornost amerických médií si získal výrok choti Baracka Obamy, která se měla Carle Bruniové při oficiální návštěvě francouzského páru v Bílém domě svěřit s frustrací ze své současné role.

"Ani se neptej, je to peklo. Nemůžu to tady vystát," prohlásila údajně Obamová na dotaz Bruniové, jak se jí líbí v roli první dámy Spojených států. Citát se objevuje v knize nazvané "Carla a ten ambiciózní", kterou sepsali francouzští novináři Michael Darmon a Yves Derai ve spolupráci s Bruniovou.

Tak to nebylo, zní z Bílého domu

Citovaný výrok vyvolal diplomatické pozdvižení. Bílý dům, konkrétně osobní mluvčí Michelle Obamové pro televizi ABC popřela, že by kdy první dáma takovou větu pronesla, a to ani v soukromém rozhovoru.

Následně se od toho, jak setkání v knize popisuje, distancovala i Carla Bruniová. Mluvčí francouzského velvyslanectví ve Washingtonu v televizi CBS uvedl, že manželka francouzského prezidenta knihu neautorizovala, a tudíž nenese jakoukoli odpovědnost za její obsah. To je přitom v přímém rozporu s tvrzením autorů knihy.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog o americké politice

Kdy jsem byla poprvé hrdá?

Věta Obamové o pekle, jímž se pro ni stal Bílý dům, má šanci stát se druhým nejspornějším výrokem, jakého se kdy dopustila.

Až dosud na sebe připoutala nejvíc nechtěné pozornosti ještě v době, kdy byl její muž pouhým kandidátem na prezidenta. V průběhu předvolební kampaně, poté, co Obama získal prezidentskou nominaci Demokratické strany, prohlásila, že byla v té chvíli poprvé hrdá na Spojené státy.

Zejména pravicoví komentátoři se na ni tehdy sesypali, že jí chybí dostatek patriotismu.

Nejen kvůli tomuto výroku byla Obamová až do samotných voleb na podzim 2008 považována pro manžela spíše za politickou přítěž.

Populárnější než manžel

To se však od té doby zásadně změnilo. Popularita Obamové je nyní o víc než dvě desítky procent vyšší než ta prezidentova a političtí stratégové kují intenzivně plány, jak ji zapojit do závěru kampaně před listopadovými kongresovými volbami, tak, aby pomohla odvrátit masakr Demokratické strany.

Ačkoli je Obamová ambiciózní právničkou vzdělanou na Harvardu a spekulovalo se, jak jí role pouhé manželky prezidenta sedne, po nastěhování do Bílého domu se ujala tradiční role první dámy, za své si vzala především otázky zdravého životního stylu a boje s obezitou.

Právě to jí navzdory sporným výrokům z průběhu předvolební kampaně zajistilo stoupající popularitu mezi Američany.

Manželství Obamových je prosté skandálů. Oba s pomocí matky z manželčiny strany vychovávají v Bílém domě dvě malé dcery: Sashu a Maliu.

Zneužili kvůli nevěře Sarkozyovi tajné služby?

Pravým opakem je příběh vztahu Sarkozyho s jeho druhou ženou.

Sarkozy si vzal bývalou úspěšnou modelku Carlu Bruniovou za ženu v roce 2008. Jejich manželství je provázeno setrvalým zájmem nejen bulvárních, ale i seriózních médií.

Objevila se například obvinění, že francouzský prezident využil tajných služeb, aby prověřil, kdo šíří zprávy o údajné nevěře manželky.

Deník Guardian v pátek citoval další pasáž z knihy, která tyto spekulace potvrzuje. Kniha tvrdí, že Bruniová dostávala tajné zprávy policie a bezpečnostních služeb, které zkoumaly, kdo šíří pomluvy o milostných záletech obou stran prezidentského páru.

Tato informace přichází jen krátce poté, co deník Le Monde obvinil prezidenta, že tajné služby zneužil za účelem odhalení vládního zdroje pro investigativní zprávu deníku týkající se finančního skandálu prezidentovy strany.

 

Právě se děje

Další zprávy