USA v šoku: Do chudoby spadlo na 50 milionů Američanů

Pavel Tomášek Pavel Tomášek
17. 9. 2010 9:55
Statistika je nejhorší od roku 1994 a ohrožuje volební vyhlídky prezidenta Obamy
Mezi Afroameričany je pod hranicí chudby každý čtvrtý
Mezi Afroameričany je pod hranicí chudby každý čtvrtý | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Washington - Té zprávě statistického úřadu USA se pravděpodobně většině Američanů nechce věřit. Úřad přišel s novou statistikou dokládající, jak vážné důsledky měla a má ekonomická krize. Podle jeho zjištění žije 44 milionů obyvatel Spojených států pod hranicí chudoby.

Na hranici, definovanou ve výši ročního příjmu necelých 11 tisíc dolarů na jednotlivce a 22 tisíc dolarů na čtyřčlennou rodinu, nedosáhlo více než 14 procent Američanů, jinými slovy každý sedmý obyvatel nejmocnější země světa.

Jde o nejvyšší počet od roku 1994, kdy se země sbírala z daleko mírnější recese, než byla ta, která USA zasáhla v důsledku kolapsu finančního systému a trhu s nemovitostmi před dvěma lety.

Nejvíce postižené jsou děti

Statistici ve své zprávě upozornili, že nejnovější vlna chudoby postihla nejcitelněji děti. Každé páté americké dítě vyrůstá v současnosti v chudobě. Míra chudoby mezi dětmi je nyní stejná jako v roce 1964, kdy prezident Lyndon Johnson vyhlásil chudobě válku a následně prosadil v Kongresu rozsáhlé reformy systému sociálního zabezpečení.

Chudoba ale jinak postihuje jednotlivé složky společnosti bez rozdílu, její růst zaznamenaly všechny etnické skupiny v USA. Jak mezi Afroameričany, tak mezi hispánci činí podíl chudých celou čtvrtinu.

Televize NBC ve svých večerních zprávách ukázala příběhy středostavovských matek od dětí, které nemají na nákup základních potravin. Bez přístřeší nad hlavou se ocitla také afroamerická absolventka vysoké školy, která přiznala, že o své situaci neřekla ani vlastní rodině.

"Je to tak zahanbující. Od člověka mého postavení se očekává, že se mu bude dařit dobře," řekla NBC s podlomeným hlasem.

Situace je horší, než ukazuje statistika

Počet rodin, které mají problém zaplatit za každodenní potřeby, jako je třeba jídlo, je přitom ještě vyšší, než ukazuje statistika chudoby. Mohou za to vysoké hypoteční splátky za nemovitosti, jejichž cena se kvůli splasknutí realitní bubliny propadla.

Zatímco ještě před třemi lety bylo jasným trendem v USA to, aby každý měl vlastní dům, v současných podmínkách ekonomické krize jsou Američané nuceni k tomu, že se například rodiny sourozenců či rodiče a prarodiče sestěhovávají do jednoho domu, protože jinak by finančně nevyšly.

Ekonomika rozhodne volby

Ekonomická situace a především pak to, jak ji ve svých životech vnímají běžní Američané, bude hlavním tématem, které rozhodne listopadové volby, v nichž se bude volit celá Sněmovna reprezentantů a třetina Senátu.

Prezidentu Obamovi a jeho Demokratické straně hrozí, že přijde o kontrolu nad minimálně jednou komorou Kongresu, a to právě kvůli tomu, že se jim za dva roky jeho funkčního období nepodařilo s ekonomikou pohnout tak, aby to Američané pocítili.

Nezaměstnanost zůstává podle poslední srpnové statistiky ve výši 9,6 procenta. Pokud se však započtou i ti, kteří už přestali práci hledat nebo pracují na částečný úvazek, ačkoli by si přáli pracovat naplno, stoupá počet nezaměstnaných až k 17 procentům.

 

Právě se děje

Další zprávy