Korán se pálit nebude, slíbil pastor Jones. Definitivně

Zahraničí Zahraničí
11. 9. 2010 14:50
Dokázal jsem, co jsem chtěl, řekl pastor, který několik týdnů děsil svět
Protesty proti pálení Koránu v indonéské Jakartě
Protesty proti pálení Koránu v indonéské Jakartě | Foto: Reuters

New York - Z pálení dvouset výtisků koránu v den výročí útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku nakonec nic nebude.

Pastor malé americké církve Terry Jones prohlásil, že od svého plánu ustoupí. Svůj účel - poukázat na nebezpečné prvky islámu - totiž podle něj splnil, přetože bude v blízkosti dějiště teroristického útoku postavena mešita. Jones to řekl v americké televizi NBC.

Už v pátek ale server CNN napsal, že pastor prozatím odložil svůj plán na spálení 200 výtisků Koránu. a vše si prý ještě promyslí. Také podle agentury Reuters byl plán přinejmenším odložen.

Jones chtěl protestovat proti tomu, že blízko místa teroristických útoků ze září 2001 má vyrůst muslimské kulturní centrum s mešitou.

Pastor chtěl o přemístění mešity a islámského centra jednat s newyorským imámem Feisalem Abdulem Raufem. Ten ale schůzku rázně popřel a organizátor projektu Sharif el-Gamal řekl, že islámské centrum se nikam přemisťovat nebude.

Ještě ve čtvrtek večer přitom agentura Reuters napsala, že se provokativního činu vzdal, protože mu islámský předák v New Yorku slíbil, že mešitu přesune na jiné místo.

Pálení knih nechceme

Jones čelil velkému tlaku nejen ze zahraničí, ale i doma ve Spojených státech.

Řada Američanů se domnívá, že jeho akce vyvolá v islámském světě vlnu nenávisti a hněvu vůči USA a za druhé že Amerika je demokratická a tolerantní země, kde pálení knih nemá místo.

Od pálení muslimské svaté knihy se ho snažil odradit i prezident Barack Obama.

V rozhovoru pro televizi ABC označil akci za obrovský dar Al-Káidě, který jí přivede řadu nových stoupenců. "Můžeme čelit vážným násilnostem v Pákistánu či Afghánistánu. K Al-Káidě se mohou přidat lidé ochotní zaútočit na americká nebo evropská města," varoval Obama.

Tam, kde padla Dvojčata. Devět let poté. Podívejte:

 

Právě se děje

Další zprávy