Spálím 200 Koránů, hlásá pastor. Děsí politiky i vojáky

Martin Novák Martin Novák
9. 9. 2010 14:04
Ve Spojených státech se na radikálního křesťanského duchovního snáší tvrdá kritika
Protesty proti pálení Koránu v indonéské Jakartě.
Protesty proti pálení Koránu v indonéské Jakartě. | Foto: Reuters

New York - Maličká církev v málo známém městě Gainesville na Floridě si v posledních dnech pomalu ale jistě získává celosvětovou proslulost.

Církev se jmenuje Dove World Outreach Center a za floridskými humny by si jí asi málokdo povšiml, nebýt toho, že její pastor Terry Jones je ultraradikálním odpůrcem islámu a homosexuálů.

Do té míry, že v sobotu v den devátého výročí útoků z 11. září hodlá spálit 200 výtisků svaté knihy muslimů.

"Islám je násilné náboženství a korán je kniha, která miliony lidí přivádí do pekla, do věčného ohně," hlásá Jones.

Pálení knih v demokracii?

Čelí ale velkému tlaku nejen ze zahraničí, ale i doma ve Spojených státech. Řada Američanů se domnívá, že jeho akce vyvolá v islámském světě vlnu nenávisti a hněvu vůči USA a za druhé že Amerika je demokratická a tolerantní země, kde pálení knih nemá místo.

S výzvou, aby se církev pochybného rituálu vzdala, se obrátil na Jonese velitel amerických sil v Afghánistánu David Petraeus, ministryně zahraničí Hillary Clintonová, představitelé velkých evangelických církví v USA, Vatikán, židovské organizace, OSN, Evropská komise a herečka Angelina Jolie.

Nejnověji se k věci vyjádřil osobně i prezident Barack Obama. V rozhovoru pro televizi ABC označil akci za obrovský dar Al-Káidě, který jí přivede řadu nových stoupenců. "Můžeme čelit vážným násilnostem v Pákistánu či Afghánistánu. K Al-Káidě se mohou přidat lidé ochotní zaútočit na americká nebo evropská města," varoval Obama.

Dívky studují Korán v Kalandíji na západním břehu Jordánu.
Dívky studují Korán v Kalandíji na západním břehu Jordánu. | Foto: Reuters

Pastor, který v médiích vystupuje vždy se zamračeným obličejem a působí velmi přísným dojmem, zatím odolává.

"Zvažujeme všechny možnosti, ale zatím pokračujeme s přípravami," uvedl k akci, kterou nazval Mezinárodní den pálení Koránu.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová nazvala rozhodnutí církve hanebným, ministr spravedlnosti Eric Holder idiotským. Má však za to, že podle zákona pálení nejde dopředu zabránit.

"Vystaví naše vojáky velkému riziku a ohrozí jejich životy," uvedl mluvčí prezidenta Baracka Obamy Robert Gibbs.

V Afghánistánu to začíná vřít

Zopakoval tak pondělní vystoupení velitele sil USA v Afghánistánu generála Davida Petraeuse, který řekl, že akce může vést k vážné krizi v zemi.

Vážný republikánský kandidát na prezidenta Mitt Romney označil spalování Koránů za věc, která je v rozporu s americkými hodnotami a "špatná v mnoha ohledech."

V úterý už se v centru Kábulu uskutečnila malá demonstrace, které se zatím zúčastnili jen studenti náboženských škol. Afghánská policie je nicméně v pohotovosti, protože očekává velké pouliční bouře, pokud na Floridě nakonec na pálení Koránu dojde.

Protesty se už odehrály před americkým velvyslanectvím v indonéské Jakartě. Předseda Ligy arabských států Amr Músa nazval Jonese fanatikem, egyptské hnutí Muslimské bratrstvo hovoří v souvislosti s pálením Koránu o oživování ducha inkvizice.

Židé: Je to jako za nacismu

Vedle představitelů americké židovské komunity se ozvala také židovská obec v Německu.

"Ten nápad je příšerný. Připomíná to pálení knih za nacismu," řekla Charlotte Knoblochová z Ústřední rady Židů v Německu.

Vatikán zveřejnil prohlášení, ve kterém připravovanou událost odsoudil vyzval k respekt ke všem náboženstvím a jejich posvátným knihám a symbolům.

Ozvala se i hollywoodská hvězda Angelina Jolie, která je momentálně v Pákistánu, odkud se snaží svět burcovat k pomoci lidem, postiženým katastrofálními záplavami. Uvedla, že se jí nedostává slov, kterými by plán floridské církve odsoudila.

Ať se v sobotu odehraje cokoliv, církev povolení ke spálení výtisku muslimské svaté knihy nemá. Místní úřady tvrdí, že akce porušuje požární předpisy, a proto ji nelze považovat za legální.

 

Právě se děje

Další zprávy