Google chce být v kině, stejně jako síť Facebook

ČTK ČTK
21. 8. 2010 8:20
Fincherův film o sociální siti jde do kin na podzim
Foto: Reuters

New York - Po newyorské premiéře přijde už zanedlouho do kin film Život online režiséra Davida Finchera vyprávějící příběh, jak se zrodila sociální síť Facebook, jeden z největším společenských fenoménů poslední doby.

Internetový vyhledávací gigant Google ovšem nehodlá zůstat stranou: údajně sám usiluje o to, aby i jeho zrod dostal filmovou podobu, napsal britský list The Guardian.

Podle deníku by se podkladem filmu měla stát kniha komentátora týdeníku The New Yorker Kena Auletty Googled: The End of the World As We Know It (Vygooglováno: Konec světa, jak ho známe).

Na ni už údajně koupil opci producent John Morris, aby na jejím základě vznikl film o zakladatelích Googlu a nynějších milionářích Sergeyi Brinovi a Larrym Pageovi.

Ti dva založili společnost v době studií na Stanfordově univerzitě a jakkoli jejich příběh nese obdobné rysy jako historie Facebooku, který vytvořil Mark Zuckerberg s přáteli během prvního roku na Harvardu, étos obou společností byl zřejmě dost odlišný.

Zatímco Zuckerberg, jak se zdá, bral všechno ležérně a idealisticky, alespoň v prvních letech zrodu Facebooku. Brin a Page naopak zakládali Google s jasnou podnikatelskou vizí a hesly typu: "Člověk může být seriózní i bez obleku."

Michael London, jehož společnost Groundswell Productions má projekt pod palcem, říká: "Je to o dvou mladých klucích, kteří založili společnost, jež změnila svět, a o tom, jak svět na oplátku změnil je. Doufáme, že film bude stejně zajímavý jako společnost, kterou stvořili."

Ani film o Zuckerbergovi nicméně možná nebude taková selanka. Za šest let od roku 2003 se z něj stal ze nejmladší miliardář v historii a režisér temných thrillerů Fincher (Sedm, Klub rváčů, Podivuhodný případ Benjamina Buttona) se pro jeho příběh inspiroval knihou Bena Mezricha The Accidental Billionaires.

Do ústřední role obsadil filmař Jesseho Eisenberga (Zombieland) a jeho par´táka překvapivě ztvárnil zpěvák Justin Timberlake. Hudebního doprovodu k filmu se ujal Trent Reznor z Nine Inch Nails, který slibuje že film bude "dobrý a temný".

Podle některých prvních ohlasů dokonce režisér znázorňuje Zuckerberga jako bezcitného sexuálního maniaka, který se chtěl Facebookem pomstít za "kopačky" od přítelkyně.

 

Právě se děje

Další zprávy