Mezi bolestí žen a mužů je velký rozdíl, tvrdí vědci

Zahraničí Zahraničí
15. 8. 2010 16:30
Lékařský tým z Atlanty dlouhobě zkoumal odlišný dopad chronických bolestí na obě pohlaví
Češi se depresí netrápí, možná ale o ní jen neumí mluvit.
Češi se depresí netrápí, možná ale o ní jen neumí mluvit. | Foto: Reuters

Atlanta - Ženy prožívají prudké bolesti - především migrény - intenzivněji, ale zároveň poněkud jinak než muži.

Takový závěr svého dlouholetého výzkumu představil americký tým Centra pro behaviorální medicínu v Atlantě, vedený lékařkou Jennifer Kellyovou.

Výzkum se zabýval právě rozdíly ve vnímání bolesti mezi muži a ženami.

Chronické bolesti postihují ženy v průměru o padesát procent častěji než muže. Rozdíl v postižení migrénou a prudkých bolestí hlavy je ještě vyšší.

"Ženy trpí migrénou dvaapůlkrát častěji než muži," uvedla Kellyová na prezentaci výsledků výzkumu na Výroční schůzi Americké asociace psychologů.

Podle Kellyové se na rozdílech mezi muži a ženami podílejí také sociální a psychologické faktory. Vedle problémů hormonálních a souvisejících s menstruačním cyklem, což je známo už dávno.

Zatímco muži se prý obvykle soustředí jen na čistě fyzický aspekt bolesti, kterou trpí, ženy vše vnímají více "emocionálně."

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Výzkum nicméně nezjistil, že by existovaly mezi oběma pohlavími podstatné rozdíly v reakcích na léky, podávané na utišení bolestí.

"Ženy častěji než muži trpí kombinacemi různých bolestí, což vede k větší psychologické zátěži a větší pravděpodobnosti trvalých následků," uvádí se v závěrech lékařů.

Lékaři dělí bolest na akutní a chronickou. Zatímco akutní bolest stejně jako horečka upozorní na to, že v těle není něco v pořádku, chronická bolest je sama o sobě nemocí a musí se léčit. Chronická bolest je údajně lépe léčitelná u mužů a trvá u nich kratší dobu.

Rozdíly mezi mužskou a ženskou bolestí před časem popsal i Richard Rokyta, přednosta fyziologického ústavu třetí lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

"Ženy se dovedou s bolestí vyrovnat psychologicky, muži volí spíše prostředky k jejímu potlačení," říká český lékař.

 

Právě se děje

Další zprávy