Facebook už má půl miliardy uživatelů. Míří k miliardě

Martin Novák Martin Novák
22. 7. 2010 11:10
Rychlým tempem "roste" Brazílie, Čechů bude na Facebooku brzy přes milion
Foto: Reuters

San Francisco - Internetová společenská síť Facebook překonala magickou hranici půl miliardy uživatelů a je na nejlepší cestě pokořit v nedaleké budoucnosti i miliardovou metu.

S odvoláním na zdroje z vedení sítě to napsal list Financial Times. Rychlý nárůst Facebooku dokumentuje fakt, že hranici 400 milionů uživatelů překonal teprve na začátku letošního roku.

Pro srovnání: vyhledávač Google používá měsíčně na celém světě přes 900 milionů lidí, Yahoo zhruba 630 milionů.

"Lze očekávat, že nakonec až 80, možná 90 procent všech lidí na planetě, používajících internet, bude i na Facebooku," uvedl ve Financial Times analytik mediálního trhu Ray Valdes.

Výjimkou je podle něj Čína, kde vláda přístup na internetové sítě částečně a někdy i úplně blokuje. Podobně je tomu v Íránu.

Síť využívá z těch, kteří pravidelně chodí na internet, 92 procent Turků, 87 procent Indonésanů, 80 procent Britů a 67 procent Američanů.

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Téměř třetinu všech uživatelů ve světě ale tvoří Američané. Na druhém místě je Velká Británie, třetí Indonésie.

Facebook roste v posledním období výrazně mezi portugalsky hovořícími uživateli, především díky Brazílii. Počet Brazilců na Facebooku vzrostl za poslední rok z 1,2 milionu na 6 milionů.

Rychlý růst zaznamenává síť také například v Rusku, na Ukrajině a v Thajsku. Počet českých uživatelů je nyní odhadován na něco málo pod milion.

Zisky firmy Facebook činily za loňský rok přibližně 800 milionů dolarů (přes 16 miliard korun). Generální ředitel Mark Zuckerberg, který v roce 2004 síť založil, ale stále neuvažuje o tom, že by akcie své firmy uvedl na burzu.

 

Právě se děje

Další zprávy