Plakát s Obamou, Leninem a Hitlerem vyvolal poprask

Zahraničí Zahraničí
14. 7. 2010 15:50
V Iowě billboard nechali nainstalovat radikální konzervativci z tzv. Tea Party
Foto: Aktuálně.cz

Des Moines - Rozsáhlé diskuse způsobil ve Spojených státech jeden billboard, jehož umístění zaplatili v Mason City ve státě Iowa členové takzvané Tea Party.

Tu založili radikální a principiálně důslední konzervativci, kteří bojují za snížení federálních výdajů a proti zvyšování daní a i reformě zdravotnictví. Mezi jejími aktivisty je i bývalá republikánská kandidátka na viceprezidentku Sarah Palinová.

Na zmiňovaném billboardu jsou vedle sebe fotografie Hitlera, Obamy a Lenina. Nad fotografiemi jsou nápisy demokratický socialismus, národní socialismus a marxistický socialismus.

Na billboardu je také věta "Radikální vůdci těží z ustrašených a naivních."

Zadavatelé tvrdí, že tímto způsobem chtěli vyjádřit svůj názor na socialismus. Část Tea Party je ovšem toho názoru, že to přece jen trochu přehnali.

"Tohle nám nijak nepomůže. Lidé si budou myslet, že Tea Party je skupinkou nějakých pošahaných ultrapravičáků, což není pravda," citovala agentura AP Shelbyho Blakelyho, šéfa uskupení Tea Party Patriots.

Foto: Reuters

Někteří členové Tea Party vyzvali k odstranění plakátu.

Reklamní prostor je v majetku firmy Waitt Outdoor of Omany. Její ředitel novinářům řekl, že s billboardem nemá problém, protože respektuje právo na svobodu názorů, které se nutně nemusejí shodovat s těmi, jaké zastává on a jeho firma.

Bílý dům se k věci zatím nevyjádřil.

Průzkumy ukazují, že popularita Baracka Obamy klesla na zatím nejnižší úroveň od jeho nástupu do prezidentské funkce. V jeho schopnosti řešit problémy Ameriky věří podle průzkumu zveřejněného listem Washington Post a televizí ABC jen 42 procent dotázaných.

Ovšem Ronald Reagan nebo Bill Clinton na tom po roce a půl ve funkci byli podobně a oba pak dokázali přesto volby znovu vyhrát.

 

Právě se děje

Další zprávy