Hurikán Alex nad USA zeslábl, přesto napáchal škody

Zahraničí Zahraničí
1. 7. 2010 10:08
Barack Obama ho vyhlásil pro stát Texas. Z Mexika již hlásí sesuvy půdy

New York/Mexiko - Severovýchod Mexika a přilehlé pobřeží Spojených států se potýká s úderem hurikánu Alex.

Ten ale zeslábl na první, nejnižší kategorii. Síla větru se snížila ze 170 kilometrů na 137 kilometrů. Očekává se, že bude dále slábnout.

Americký prezident Barack Obama vyhlásil stav nouze ve státě Texas. Pověřil Úřad pro mimořádné události, aby koordinoval úsilí tamních záchranářů zmírnit následky případných katastrof.

Bouře, kterou Alex vyvolal, se nyní pohybuje západně, ve čtvrtek nad ránem byla zhruba 160 kilometrů od texaského Brownsville, píše BBC.

Mexiko hlásilo vážné problémy. Stovky lidí z rybářských vesnic podél Mexického zálivu musely opustit své domovy a vyhledat nouzové přístřešky, které tamní vláda otevřela.

Ve městě Matamoros jsou zaplavené ulici po prudkých lijácích, Alex tu lámal stromy a převracel auta. Potvrzeny jsou zprávy o prvních sesuvech půdy. Zatím nejsou hlášeny oběti na životech.

Hurikán komplikuje sanaci škod po potopené ropné plošině Deepwater Horizon. Společnost BP chtěla vyslat další tři pomocné lodě, kvůli obrovským vlnám - přes dva metry - však dokázala na místo, kde ropa uniká, vyslat jen dvě. Třetí plavidlo nasadí, až se zlepší počasí.

Dobrá zpráva je, že místu, z něhož se BP snaží uniklou ropu odčerpávat, se hurikán vyhnul.

Zařízení, které pracuje na hloubení dvou bočních pomocných vrtů, může pracovat až při vlnách vysokých přes čtyři metry a síle větru 75 kilometrů v hodině. CNN uvedla, že nyní v oblasti fouká rychlostí "jen" 40 kilometrů v hodině.

Hurikán Alex je prvním v řadě, který se letos v atlantické oblasti vyskytl. Národní meteorologický úřad ovšem informoval, že formovat se Alex začal již v červnu roku 1995.

 

Právě se děje

Další zprávy