Konec špionů. USA zatkly 10 ruských rozvědčíků

Zahraničí Zahraničí
29. 6. 2010 13:30
Jednomu špiónovi se podařilo uprchnout z USA, zadržela jej policie na Kypru
Foto: Aktuálně.cz

Washington - Deset lidí zatkla v pondělí americká policie kvůli podezření, že prováděli špionáž ve prospěch Ruska. Oznámilo to ministerstvo spravedlnosti USA.

Podezřelých je celkem jedenáct, ale jednomu muži se podařilo před zatčením u USA uprchnout. Dnes jej zadržela policie na Kypru a o několik hodin později propustila na kauci.

Podle prvních zpráv jde o osoby, které na území Spojených států žily mnoho let. V některých případech i téměř dvacet let.

Snažily se získávat informace o amerických jaderných zbraních, o členech Kongresu, o vedení zpravodajské služby CIA nebo o americké politice vůči různým státům.

Podle ministerstva šlo o lidi, vyškolené a pověřené ruskou rozvědkou (VSR). Měli za úkol navazovat kontakty s Američany na vlivných místech a získávat od nich informace. Včetně politiků a bankéřů. Žili na různých místech USA, převážně ale v New Yorku a ve státě New Jersey.

Jsou obvinění ze spiknutí v zájmu cizí mocnosti a někteří také z praní špinavých peněz. FBI údajně získala důkazy tak, že dva její agenti nabídli podezřelým informace a ti se "chytili."

Na stopu dalších přivedl FBI monitoring telefonních hovorů a elektronické pošty, jeden špión byl nafilmován při přebírání peněz a techniky v nejmenovalé latinskoamerické zemi.

Sídlo bývalé sovětské KGB (dnes FSB) na Lubjanském náměstí v Moskvě.
Sídlo bývalé sovětské KGB (dnes FSB) na Lubjanském náměstí v Moskvě. | Foto: Martin Novák

Není zatím zcela zřejmé, jaké národnosti zadržení jsou, ale velmi pravděpodobně jsou mezi nimi Rusové a možná i rodilí Američané.

K zatčení došlo jen čtyři dny poté, co se ve Washingtonu setkali prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv. Hovořili spolu o obchodních otázkách a poobědvali habmurgery v restauraci rychlého občerstvení.

Podle deníku New York Times Obama nebyl nadšen z načasování razie, vedoucí k zatčení špionů, ale FBI se obávala, že někteří by mohli na poslední chvíli uniknout.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že zprávu o zatčení špiónů studuje. Mluvčí premiéra Vladimira Putina odmítl záležitost komentovat.

Právě dnes se má Putin v Moskvě setkat s bývalým americkým prezidentem Billem Clintonem.

Moskevský Kreml.
Moskevský Kreml. | Foto: Martin Novák

Někteří členové skupiny  používali steganografický program vyvinutý v Moskvě. Ten byl podle FBI aktivován stisknutím tlačítek control-alt-E a napsáním hesla o sedmadvaceti znacích. Steganografie je způsob ukrytí tajných zpráv mezi „obyčejné" soubory.

 

Pro komunikaci s Moskvou používali agenti také "radiogramy" - kódované shluky dat vysílané s pomocí krátkovlnné vysílačky. Ruští agenti dostali instrukce, podle nichž měli hlásit podrobnosti o americké politice ve Střední Americe, odhady americké zahraniční politiky nebo problémy americké vojenské policie.

Před snahou ruských agentů získávat informace bezpečnostního charakteru a z vědecké oblasti také v Česku v nedávno varovala ve své zprávě Bezpečnostní informační služba (BIS).

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy