New York je na nohou, mešita u Ground Zero vadí

Simona Holecová
21. 6. 2010 23:45
Tvůrci projektu věří, že jde o vstřícný krok. Zatím vyvolává hodně emocí
Ground Zero.
Ground Zero. | Foto: Reuters

New York - Obyvatelé New Yorku mají zase o čem vést vášnivé debaty. Téměř deset let poté, co letadla unesená sebevražednými atentátníky zničila World Trade Center, jsou na světě plány, podle nichž má v blízkosti někdejších dvojčat vyrůst... mešita.

O plánech se ví od Vánoc. Ale teď televize ABC ve svém zpravodajství uvedla, že celé muslimské centrum s mešitou Cordoba House má vyrůst pouhé dva bloky od míst, kterým se dnes říká Ground Zero.

Místní komunita v květnu překvapivě plány projektu schválila. Měla za to, že jde o vstřícný krok směrem k muslimům, kterého je po emocích z 11. září třeba.

Trochu necitlivé

Jenže teď přibývá stížností Newyorčanů, kteří odmítají, aby poblíž míst, kde islámští extremisté zavraždili na tři tisíce lidí, stála právě mešita.

"Nemám nic proti náboženským projevům. Ale zdá se mi to více než necitlivé," řekl agentuře Reuters Paul Sipos, jeden ze členů místní komunity, který se při rozhodování zdržel hlasování. "Cordoba House by měl být nataženou rukou těm, kteří byli útokem zasaženi. Ale v této blízkosti je to spíš zbytečná provokace."

Celý projekt muslimského centra s mešitou zaštiťuje iniciativa Cordoba; společnost, jejímž cílem je zlepšit vztahy mezi muslimy a Západem.

Pro místo naplánovala mimo jiné knihovnu, obchody, modlitebny, bazén a mešitu pro 500 lidí.

Projektu už vyjádřil podporu starosta Michael Bloomberg, vlivný list Washington Post či nejrůznější křesťanské a židovské spolky.

"Centrum bude otevřené úplně pro každého, jinak by projekt neměl smysl," napsal do sloupku pro New York's Daily News imám Abdul Rauf Feisal, který iniciativě Cordoba předsedá. "Všichni odsuzujeme terorismus. Já i mí kolegové se snažíme povzbudit tu naprostou většinu muslimů, kteří terorismus a celou tu radikální rétoriku nenávidí."

Ani muslimové nejsou všichni pro

Přesto ani v muslimských kruzích nemá projekt jednoznačnou podporu.

Například Hossein Kamaly, profesor kultury Blízkého východu na univerzitě Columbia, to nemá za zrovna šťastný nápad. "Koneckonců - bylo to 19 násilníků z Egypta a Saudské Arábie, kteří si říkali muslimové a spáchali ten ohavný zločin," připomíná. "Teď má mešita vysílat zprávu o přátelství... Ale jaký to dává smysl, když tam před 11. září žádná mešita nebyla?"

Návrhy postavit centrum a mešitu čeká v létě další přezkoumání. Rozhodnout by se mělo u expertní komise při úřadu města New York.

Ať už spor dopadne jakkoli, jisté je, že Američané stále nemají jasno, co by na Ground Zero a v okolí vlastně mělo být. Někdo si myslí, že by USA měly na důkaz své síly a odolnosti oblast rychle zastavět. Jiné hlasy však volají po pietě - přejí si památník, místo úvah a vzpomínek.

 

Právě se děje

Další zprávy