Americká armáda chystá alternativy pro útok na Pákistán

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
29. 5. 2010 8:48
O přípravách Pentagonu napsal merický list Washington Post
Pozornost na Pákistán v souvislosti s terorismem připoutal nedávný pokus o útok na Times Square v New Yorku
Pozornost na Pákistán v souvislosti s terorismem připoutal nedávný pokus o útok na Times Square v New Yorku | Foto: Reuters

Washington - Velení amerických ozbrojených sil připravuje alternativy pro jednostranný vojenský úder proti Pákistánu, a to v případě, že by došlo k úspěšnému teroristickému útoku na území Spojených států, který by měl svůj původ právě v Pákistánu.  Napsal to list Washington Post.

Podle deníku by byl útok zvažován jen za extrémních okolností, které by přesvědčily prezidenta Obamu, že jeho dosavadní politika přesně cílených úderů pomocí bezpilotovaných letounů CIA nebyla úspěšná.

Velení armády si je vědomo, že Spojené státy si musí počínat opatrně, aby nenarušily vojenské vztahy s Pákistánem způsobem, který by už nebyl vratný, napsal Washington Post.

Zájem o napojení teroristů na Pákistán oživil na počátku května neúspěšný pokus o útok na newyorském náměstí Times Square. K pokusu vyhodit do povětří auto zaparkované na jednom z nejživějších míst města se přiznal Američan pákistánského původu Faisal Shahzad.

Americké úřady už na základě výsledků vyšetřování uvedly, že jednal ve spolupráci s pákistánskou odnoží hnutí Taliban.

Právě na vůdce Talibanu se soustřeďují útoky bezpilotovaných letounů CIA. Jejich počet se významně zvýšil po nástupu Baracka Obamy do funkce prezidenta. Útoky zabily řady z vůdců Talibanu a hnutí tak hrozí Spojeným státům permanentní odvetou.

 

Právě se děje

Další zprávy