Experti varují: Přesnost nových raket USA je pouze 20 %

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 5. 2010 21:25
Rakety SM-3 se přitom mají stát základem protiraketového štítu NATO
Foto: Aktuálně.cz

New York - Nové rakety SM-3, jež se mají stát základem budoucího protiraketového deštníku Spojených států, nejsou zvlášť přesné. Tvrdí to alespoň dva američtí fyzikové opírající se o výsledky testů, které si nechal udělat Pentagon. Jeden z nich je někdejší zbrojní expert Bílého domu.

Jak píše list The New York Times, byla podle oficiálních informací americké vlády úspěšnost zasažení cvičných raket 87 procent. Má to ale jeden háček. Aby byla nalétávající střela opravdu zneškodněna, musí jí SM-3 zasáhnout přímo do hlavice.

To se podle fyziků Theodora Postola a George Lewise podařilo jen ve dvou z deseti případů. Pokud by byla nepřátelská raketa zasažena nepřesně, bude podle nich sice odchýlena od svého cíle, ale jaderná hrozba tím zažehnána nebude.

"Systém (založený na raketách SM-3) je velice nespolehlivý. Jadernou hlavici by zasáhl jedině náhodou, pokud vůbec," nebral si servítky bývalý expert Pentagonu Postol, který v minulosti ostře kritizoval také obranné raketové systémy Patriot.

Pentagon si je účinností jist

Bílý dům případ odmítl komentovat a odkázal novináře na ministerstvo obrany. Odbor protiraketové obrany ale nové střely hájí a tvrdí, že oba fyzici jsou ve svých výpočtech naprosto vedle.

"Jejich tvrzení je nesprávné. Rakety SM-3 dosahují v testech takových výsledků, kterým se v jiných raketových programech ani nepřibližujeme," odmítl kritiku mluvčí odboru Richard Lehner. Navíc by podle něj v případě zásahu do těla rakety úlomky střely zničily i vlastní hlavici.

To prý potvrdily právě testy s cvičnými raketami. Kritici systému, citovaní deníkem The New York Times, to ovšem popírají.

Úspěšnost nových amerických raket se týká i evropské bezpečnosti. Nový americký štít by se totiž měl stát součástí struktur Severoatlantické aliance a už v roce 2018 by měl chránit starý kontinent.

Česká republika už navíc oficiálně projevila zájem, aby bylo informační centrum systému umístěno na našem území. Pokud mají kritikové SM-3 pravdu, znamenalo by to, že jen osm z deseti raket zasáhne svůj cíl.

 

Právě se děje

Další zprávy