Google Street View má problém. Sbíral osobní data

Michal Štůsek Michal Štůsek
15. 5. 2010 23:24
Případ se týká i Česka. Podle Googlu šlo o nedopatření, ne o úmysl.
Foto: Reuters

Silicon Valley/ Praha - Americká společnost Google přiznala, že od roku 2006 nechtěně stahovala osobní data lidí ve více než třiceti zemích světa včetně České republiky.

K pochybení docházelo při fotografování ulic pro službu Street View. Mapovací auta totiž kromě fotografií neúmyslně sbírala informace zasílané přes bezdrátové sítě.

Podle agentury Reuters se tak Google dostal k e-mailovým zprávám nebo dokonce i heslům osob, které je zrovna přes WiFi sít posílala.

Na pochybení společnosti se přišlo díky Úřadu na ochranu osobních údajů v Hamburku, který si vyžádal po Googlu audit získaných dat ze sítí WiFi.

"Až díky tomuto požadavku jsme znovu prohlédli všechny údaje a zjistili, že náš postoj byl nesprávný," prohlásila společnost na svém blogu k požadovanému auditu.

Dvakrát a dost

Německý úřad chtěl po Googlu podrobnější vysvětlení ke sběru dat již dříve. Tehdy byl odbyt s tvrzením, že auta pro Google Street View sice snímají data z veřejných bezdrátových sítí SSID včetně unikátních MAC adres, ale ta nejsou nikam ukládána.

"Nyní je ale jasné, že jsme omylem nasbírali také užitná data z otevřených sítí WiFi (nejsou chráněny heslem)," sdělil Alan Eustance  ze společnosti Google.

Google se nyní snaží spojit s příslušnými úřady všech zemí, kde ke sběru dat docházelo a projednat s nimi další postup. Kromě Česka se jedná mimo jiné o Spojené státy, Německo, Francii, Brazílii a Hong Kong.

"V praxi jsme obvykle shromáždili pouze zlomky dat," sdělila ČTK mluvčí českého zastoupení Google Janka Zichová. Poukázala přitom na to, že auta jsou při snímání v pohybu, dostat se mohla pouze k datům právě připojených lidí a snímací WiFi vybavení automaticky mění kanál pětkrát za sekundu.

Českou verzi Street View Google spustil v říjnu loňského roku. Hned na začátku se kvůli nevyhovujícímu zpracování osobních dat dostal do křížku s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Auta, která pořizovala fotografie míst, zároveň zaznamenávala poznávací značky aut nebo obličeje lidí. Ty jsou ve výsledné verzi na internetu rozostřené.

 

Právě se děje

Další zprávy