USA prohrávají boj s ropnou skvrnou, hrozí katastrofa

Radim Klekner Radim Klekner
29. 4. 2010 17:25
Ohroženy jsou přírodní rezervace v pobřežních mokřinách čtyř států USA
Pobřežní hlídka se snaží zamezit šíření ropné skvrny
Pobřežní hlídka se snaží zamezit šíření ropné skvrny | Foto: Reuters

Houston - Ropná skvrna šířící se z potopené vrtné plošiny v Mexickém zálivu může přerůst v ekologickou katastrofu nebývalých rozměrů.

Americké pobřežní hlídce, která se ropu na mořské hladině pokusila odstranit pomocí "kontrolovaného požáru", nyní přibyly vrásky na čele. Průzkum mořského dna uskutečněný pomocí miniponorek dnes totiž prokázal, že z vrtu uniká pětkrát větší množství suroviny, než se původně počítalo.

"Společnost BP (vlastník plošiny) mě informovala o další prasklině ve stoupacím potrubí hlubokomořského vrtu," citovala agentura Reuters kontradmirálku Mary Landrovou z Pobřežní hlídky.

Ropná skvrna, která se nachází přibližně pětatřicet kilometrů od pobřeží Louisiany má nyní rozlohu 75 tisíc kilometrů čtverečních. Během čtyřiadvaceti hodin z ní vyteče pět tisíc barelů ropy.

Obama chce zapojit ministerstvo obrany

Pokud by ropu plující na hladině zahnaly ještě více k pobřeží mořské proudy a vítr, byly by tím ohroženy vzácné ekosystémy v přírodních rezervacích louisianských mokřin v deltě řeky Mississippi.

Jestliže se ropu unikající z vrtu v hloubce 1500 metrů pod hladinou nepodaří zastavit do několika dní, hrozí na pobřeží čtyř států USA ekologická katastrofa. K pobřeží Louisiany by ropná skvrna mohla dorazit již v pátek odpoledne. Ohroženy jsou také Florida, Mississippi a Alabama.

Katastrofu bedlivě sleduje i Bílý dům a prezident Obama zvažuje, že do záchranných prací zapojí ministerstvo obrany. Již teď se na nich podílejí desítky lodí a vrtulníků.

"Ukazuje se, že těžba ropy je navzdory všemu pokroku v těžebních technologiích velmi riskantní podnik," říká Nathan Manuel z ekologického uskupení Sierra Club.

Ohroženi jsou ptáci i farmy s ústřicemi

Vedle ptáků, kteří v tomto čase začínají v pobřežních mokřinách hnízdit, jsou ohroženy také tamní farmy s ústřicemi a velké ztráty mohou zaznamenat také rybáři.

"Sedíme a modlíme se se skříženými prsty i nohama," tvrdí prezident Louisianské asociace pěstitelů ústřic Byron Encalade.

Do moře vytéká pět tisíc barelů ropy denně
Do moře vytéká pět tisíc barelů ropy denně | Foto: Reuters

Vrtná plošina společnosti British Petroleum se potopila minulou středu, dva dny poté, co na ní došlo k explozi. Jedenáct pracovníků je od té doby nezvěstných.

Jedná se o největší podobnou havárii od roku 2001, kdy u brazilského pobřeží explodovala vrtná plošina společnosti Petrobras. Také tehdy zahynulo jedenáct zaměstnanců firmy.

"Jediné, co je s touto věcí srovnatelné, jsou podle všeho hořící kuvajtské vrty," řekl stanici BBC ředitel kanadské společnosti specializující se na likvidaci požárů Safety Boss Mike Miller. Na mysli měl ekologickou katastrofu z první války u Perského zálivu, kdy ustupující irácká vojska zapálila v Kuvajtu řadu ropných vrtů.

"Katastrofa Exxon Valdesu vedle toho úplně zbledne," dodal.

Exxon Valdes byl tanker, který ztroskotal u břehů Aljašky v roce 1991, přičemž se do moře vylilo přes čtvrt milionu barelů ropy. Přibližně takové množství může vytéct do Mexického zálivu z vrtu, pokud se únik suroviny nepodaří zastavit do dvou měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy