Léčíte splín čokoládou? Pozor na depresi, varují vědci

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 4. 2010 11:24
Léčení deprese čokoládou prý může působit zhoubně, podobně jako léčba alkoholem
Foto: Aktuálně.cz

San Diego - Léčíte si špatnou náladu čokoládou? Pomůže jen krátkodobě, ale v dlouhodobějším časovém horizontu psychický stav zhoršuje, varují vědci.

Ze studie zveřejněné v odborném měsíčníku Archives of Internal Medicine vyplývá, že lidé, kteří snědí více než tabulku čokolády týdně, bývají více mrzutí, než zdrženlivější konzumenti této oblíbené laskominy.

Autoři studie, doktorka Natálie Rossová a její výzkumný tým z University of California v San Diegu, navíc dodávají, že široce rozšířený názor, že čokoláda může naší náladu krátkodobě zlepšit, může být pravdivá, ale vědecké důkazy podkládající toto tvrzení dosud nikdo nepředložil.

Mezi konzumací čokolády a špatnou náladou, je navíc zřejmě přímá úměra. Z tisícovky mužů a žen, kteří se s zúčastnili pozorování vykazovali nejhorší psychický stav (dosáhli největšího skóre v tabulce pro měření deprese) ti, kdo snědli šest a více 28gramových tabulek čokolády měsíčně.

Nutno dodat, že ani jeden ze zkoumaných jedinců nebyl v minulosti diagnostikován jako depresivní, ani se v minulostí s touto chorobou neléčil. Ze studie tedy nelze vyvozovat, že by čokoláda způsobovala přímo depresi, i když to vědci ve své zprávě naznačují, když píšou, že může jít o jednu z interpretací výsledku pozorování.

Máte chuť?

Podle doktory Rossové existuje pro výsledky pozorování mnoho možných vysvětlení, a je tedy nutné se vlivem čokolády na psychický stav člověka dále zabývat. Jedním z možných vysvětlení je, že se lidé s depresivními stavy čokoládou sami léčí a tím si svůj stav nevědomky zhoršují. Podobně jako je tomu v případě, že si léčíte psychické problémy alkoholem.

„Možná jde o analogii s alkoholem, čokoláda může mít v krátkodobém časovém horizontu pozitivní efekt, ale z dlouhodobého hlediska způsobovat pravý opak,"cituje server BBC z lékařského magazínu. 

„Způsob našeho stravování a náš psychický stav mohou úzce souviset a mnoho lidí ve stresu, pod tlakem nebo při depresi pociťuje nutkání sníst nějakou konkrétní potravinu. Nicméně jak se píše v této studii, souvislost mezi změnami nálad a čokoládou je třeba dále zkoumat," shrnuje Bridget O'Connellová z britské neziskové organizace Mind, která se zabývá duševním zdravím.

 

 

Právě se děje

Další zprávy