Sluneční "mikroskop" poslal první záběry

Zahraničí Zahraničí
22. 4. 2010 16:33
Satelit bude na zemi vysílat záběry po pět let
Satelit vyslal první záběry slunečních erupcí
Satelit vyslal první záběry slunečních erupcí | Foto: Reuters

Houston - Sluneční observatoř, kterou vypustil v únoru do vesmíru Národní úřad pro letectví a komonautiku (NASA), poslala na zemi první záběry.

Jsou na nich dobře patrné mohutné sluneční erupce a experti si je velmi pochvalují.

"Když vidíte tyhle úžasné obrázky, zůstanou i zkušení astrofyzici, jako jsem já, zcela ohromeni," řekla britské stanici BBC Lika Guhathakurtaová, která se na celém programu podílí přímo v houstonské centrále NASA.

Observatoř sluneční dynamiky (SDO) bude po pět let vysílat k zemi z orbitu ve výšce 36 tisíc kilometrů podrobné snímky slunečního povrchu. Je vybavena vysoce citlivými přístroji, které dokáží zachytit detail plochy měřící napříč 350 km. 

Astronomové budou s její pomocí zkoumat sluneční skvrny, protuberance a výrony koronární hmoty a studovat vznik slunečního větru, erupcí a magnetických polí.

Doufají, že tak budou schopni lépe pochopit mechanismy, které na Slunci spouštějí extrémní jevy mající vliv na celou sluneční soustavu.

150 milionů bitů

Erupce částic s vysokou energií dokáží vyřadit z provozu satelitní i komunikační systémy a ohrozit zdraví astronautů v Mezinárodní vesmírné stanici pohybující se na oběžné dráze kolem Země.

Do Houstonu bude proudit každou vteřinu 150 milionů bitů dat, což je přibližně padesátkrát více, než čeho jsou schopny běžné družice NASA. 

Observatoř vysílající "mikroskopické" záběry Slunce má přístroje s rozlišením desetkrát vyšším, než jaké je u nejmodernějších kamer. 

 

Právě se děje

Další zprávy