Obama také plánuje štít proti raketám. Lepší než Bushův

Martin Novák Reuters Martin Novák, Reuters
19. 4. 2010 7:00
Pentagon chce vybudovat protiraketovou obranu postupně do roku 2018
Taepodong-2
Taepodong-2 | Foto: Reuters

Washington - Spojené státy se nevzdají plánu na vybudování protiraketové obrany v Evropě. Dokončen má být postupně ve třech fázích do roku 2018.

Šéf odboru pro otázky raketové a jaderné obrany Pentagonu Bradley Roberts to prohlásil ve svém vystoupení před členy Výboru pro obranu americké Sněmovny reprezentantů.

Zdůvodnil také znovu, proč prezident Barack Obama loni zrušil projekt raketové základny v Polsku a radaru v České republice, který prosazoval jeho předchůdce George Bush.

Projekt Bushovy administrativy podle něj chránil před raketovým útokem jen 75 procent území členských zemí NATO v Evropě. Obamův projekt pokryje 100 procent tohoto území a podle nových propočtů Pentagonu prý vyjde i levněji.

Někteří politici ve střední a východní Evropě Obamu obviňují, že zrušení projektu bylo ústupkem Rusku. To Bílý dům popírá.

"Někteří zranitelní členové NATO měli obavy. Chceme je zohlednit a přizpůsobit naše možnosti rostoucím hrozbám," uvedl Roberts v jedné z odpovědí na dotazy, které mu kladli hlavně zákonodárci z řad opozičních republikánů.

V těchto místech měl stát v Brdech americký radar. Barack Obama ale rozhodl jinak.
V těchto místech měl stát v Brdech americký radar. Barack Obama ale rozhodl jinak. | Foto: Ludvík Hradilek

Nový systém počítá v první fázi s umístěním radarové stanice v jižní Evropě do konce příštího roku a s rozmístěním lodí s protiraketovými systémy u evropských břehů.

Další fáze spočívá ve výstavbě protiraketové základny v Evropě do roku 2015. Pak Američané rozmístí na moři i na pevnině střely Standard Missile-3, schopné likvidovat nepřátelské rakety.

Washington hovoří o hrozbě raket dlouhého doletu především v souvislosti s Íránem. Poté, co Polsko a Česká republika vypadly ze hry, Američané vyjednávají o umístění části protiraketové obrany s Rumunskem a Bulharskem.

Rusko je ale nadále ostře proti a vymínilo si, že pokud USA protiraketový štít ve východní Evropě přece jen postaví, má právo odstoupit od smlouvy o snížení strategických útočných zbraní, kterou podepsali 8. dubna v Praze Barack Obama a Dmitrij Medveděv.

Co se týká Íránu, dva američtí armádní specialisté minulý týden při slyšení v Kongresu prohlásili, že použitelnou jadernou hlavici mohou mít íránské ozbrojené síly nejdříve za tři až pět let.

 

Právě se děje

Další zprávy