47 státníků se radí,jak chránit atomovky před Al-Káidou

Martin Novák Martin Novák
12. 4. 2010 11:53
"Jaderný summit" svolal do Washingtonu Barack Obama
Summit potrvá dva dny, Obama je jeho hostitelem.
Summit potrvá dva dny, Obama je jeho hostitelem. | Foto: Reuters

Washington - Státníci ze 47 zemí se sjeli do americké metropole. Pozval je Barack Obama, aby se poradili o tom, jak bránit teroristům v přístupu k jaderným bombám a radioaktivnímu materiálu.

Z pozvaných politiků nedorazil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. S odůvodněním, že Turecko a Egypt chtěly na konferenci nastolit téma izraelského atomového arzenálu.

Naopak mezi účastníky je český premiér Jan Fischer.

Obama před summitem prohlásil, že snaha Al-Káidy získat jadernou zbraň je jedním z největších nebezpečí současného světa.

"Je to největší ohrožení Ameriky, v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Víme o tom, že Al-Káida usiluje o jaderné zbraně a je připravena je použít," řekl americký prezident před začátkem dvoudenní konference.

Experti se přitom domnívají, že do rukou teroristů se může dostat hlavně tzv. špinavá bomba. Provizorně sestrojená nálož s radioaktivním materiálem, která sice nemá ničivou sílu nukleární hlavice nebo pumy, ale může zabít mnoho lidí a kontaminovat rozsáhlé území.

Pákistánští vojáci u hranice s Afghánistánem. Na Pákistán směřuje velká pozornost kvůli jeho jadernému arzenálu.
Pákistánští vojáci u hranice s Afghánistánem. Na Pákistán směřuje velká pozornost kvůli jeho jadernému arzenálu. | Foto: Reuters

Podle agentury Reuters momentálně existuje na světě 1600 tun vysoce obohaceného uranu a 500 tun plutonia, což by stačilo na sestavení přibližně 120 tisíc atomových bomb.

V devadesátých letech panovaly obavy z toho, aby se na černý trh nedostaly atomové zbraně nebo plutonium z ruských skladů.

Nyní je pozornost soustředěna na Pákistán, který uskutečnil první úspěšnou jadernou zkoušku v roce 1998 v reakci na dřívější test nukleární pumy v sousední Indii.

V zemi působí ozbrojenci Talibanu i Al-Káidy a představa, že se nějakým způsobem k pákistánským bombám dostanou, je noční můrou zpravodajských služeb řady zemí světa.

(Podívejte se na fotoreportáž z místa, odkud mířily sovětské jaderné hlavice na Evropu.)

Černým scénářem je i převrat v Pákistánu, kterým by se k moci dostali - prostřednictvím armády - radikální islamisté. Znalci Pákistánu to ale nepovažují za pravděpodobné.

Obama a Medveděv minulý týden podepsali v Praze dohodu o snížení počtu jaderných hlavic o téměř třetinu.
Obama a Medveděv minulý týden podepsali v Praze dohodu o snížení počtu jaderných hlavic o téměř třetinu. | Foto: Reuters

Pákistánský premiér Júsuf Réza Gilání v předvečer konference Obamu ujistil, že atomové zbraně jeho země jsou v bezpečí a nikdo nepovolaný se k nim nemá šanci dostat.

"Bereme hrozby vážně a děláme vše pro zabezpečení zbraní," řekl Gilání.

Do Washingtonu nepřijeli zástupci Íránu ani Severní Koreje. Dvou států obviňovaných ze snahy sestrojit a vlastnit atomovou bombu.

Ačkoliv USA nyní shánějí podporu, aby prosadily tvrdší sankce vůči Teheránu v Radě bezpečnosti OSN, na summitu se prý o Íránu ani Severní Koreji nemá speciálně jednat.

Severní Korea uskutečnila podzemní jaderný výbuch v říjnu 2006. Írán se zatím tak daleko nedostal a tvrdí, že uran neobohacuje pro vojenské účely.

(Podívejte se na fotoreportáž z protijaderného krytu v Praze).

 

 

Právě se děje

Další zprávy