OSN: Klimatický panel musí doznat změn

Roman Gazdík
12. 3. 2010 9:01
Generální tajemník OSN nařídil kontrolu v IPCC
Himálajské ledovce měly roztát do roku 2035, ve skutečnosti zde bude ještě nejméně stovky let
Himálajské ledovce měly roztát do roku 2035, ve skutečnosti zde bude ještě nejméně stovky let | Foto: repro Aktuálně.cz

New York - Generální tajemník OSN Pan Ki-mun požádal o prověření postupů práce Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC). Mezinárodní orgán vydávající hodnotící zprávy o globálním oteplování čelí v poslední době tvrdé kritice.

Poslední zpráva IPCC z roku 2007 chybně předpovídala, že himálajské ledovce zaniknou už v roce 2035. Na základě špatných informací poskytnutých nizozemskou vládou navíc nesprávně označila ty oblasti Nizozemska, kterým hrozí zaplavení mořem.

Na základě těchto a dalších chyb požádaly jednotlivé vlády v lednu OSN o provedení kotroly v IPCC. A Pan Ki-mun ji vyhověl.

Chyby jsou jen velmi malé

Podle generálního tajemníka OSN je nutné "zajistit plnou transparentnost a přesnost a minimalizovat potenciál pro jakékoliv chyby". Množství chyb v uvedené zprávě IPCC však Pan Ki-mun označil za „velmi malé".

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun | Foto: Reuters

Generální tajemník OSN stále považuje vědecké důkazy o lidském vlivu na změny klimatu za nezpochybnitelné a závěry, k nimž mezivládní panel dospěl, podle něj v zásadě odpovídají skutečnosti.

„Neviděl jsem žádný přesvědčivý důkaz, který by popíral závěry této zprávy," prohlásil Pan Ki-mun. „Důkazy, které se objevily po zprávě z roku 2007, naopak naznačují, že se klimatické změny zrychlují."

Revizi práce IPCC má vykonat takzvaná Meziakademická rada (IAC) sdružující akademie věd z patnácti zemí. Kontrola má být provedena „zcela nezávisle na OSN".

Podle předsedy IAC to však neznamená, že bude organizace kontrolovat veškerá data v poslední zprávě IPCC čítající 3000 stran.

Zlepšit kontrolu

„Zcela jistě se nebudeme probírat obrovským množstvím dat. Naším cílem bude ujistit národy na celém světě, že budou dostávat vědecky přesné informace týkající se vědy o klimatu," prohlásil ve středu jeden z předsedů IAC Robert Dijksgraaf.

Foto: Reuters

Podle něj se panel deseti vědců IAC zaměří zejména na zlepšení kontroly dat před publikací další celkové zprávy IPCC v roce 2014. Bude se jednat například o nové směrnice týkající se výzkumu, který neprošel peer review, tedy procesem, kdy práci jednoho vědce či skupiny vědců hodnotí další odborníci pracující ve stejném či příbuzném oboru.

Tak došlo například k chybě v případě stanovení data, kdy roztají himálajské ledovce.

IPCC vznikl roku 1988 ještě před elektronickou revolucí a podle mnoha vědců je třeba, aby se způsob jeho práce modernizoval.

 

Právě se děje

Další zprávy