Chilské zemětřesení zřejmě zkrátilo pozemský den

Roman Gazdík
2. 3. 2010 17:15
Podle vědce z NASA rovněž pohnulo zemskou osou

Washington - Chilské zemětřesení o síle 8,8 Richterovy škály mohlo změnit směr zemské osy a rovněž zkrátit délku trvání pozemského dne.

Podle geofyzika NASA Richarda Grosse se den mohl zkrátit o 1,26 mikrosekundy (milióntin sekundy) a osa byla vychýlena o 2,7 milióntin úhlové sekundy (8 cm na povrchu Země).

Gross však upozorňuje, že data jsou zatím předběžná.

Vliv velkých zemětřesení na rotaci planety a sklon její osy směrem oběžné dráze je však nezpochybnitelný.

Zemětřesení pohybuje s kilometrovými částmi litosférických desek o několik metrů a mění tak rozložení hmotné masy na planetě, to pak působí i na hybnost Země. Podle Grosse by mohl být zemský den zkrácen trvale.

Zemskou osou pohnulo i několikanásobně silnější zemětřesení na Sumatře roku 2004, ovšem o něco méně, a to o sedm centimetrů. Podle Grosse to bylo způsobeno tím, že k zemětřesení došlo na rovníku, kde nemají otřesy na zemskou osu takový vliv a i samotným jejich sklonem, jenž nebyl vůči zemi v tak ostrém úhlu, jako nyní v Chile. Naopak den se měl zkrátit výrazněji - o 6,8 mikrosekundy.

Postup tsunami po zemětřesení v Chile (v hodinách po nejsilnějším otřesu).
Postup tsunami po zemětřesení v Chile (v hodinách po nejsilnějším otřesu). | Foto: Reuters

Podle českého geodeta a astronoma Jana Vondráka je však změna hybného momentu Země i sklonu osy běžnou záležitostí, která probíhá neustále i bez zemětřesení.

"Délka dne se mění neustále a to mnohem výrazněji. Je to způsobeno například slapovým třením a periodickými slapovými variacemi (slapové síly deformují těleso procházející gravitačním polem jiného tělesa - pozn. red.)," říká zaměstnanec Astronomického ústavu Akademie věd. "Země se tak postupně zpomaluje o 2 milisekundy za 100 let."

Vedle tohoto konstantního zpomalování dochází i k periodickému natahování a zkracování pozemského dne o malé hodnoty. Podobně i zemská osa konstantně osciluje v řádu metrů.

Sám Gross přiznává, že jím zveřejněné údaje jsou pouhým výpočtem, který nebyl pozorován. Podle Vondráka však změna zemské osy způsobená zemětřesením pozorovatelná bude, protože je možné zaznamenat jakékoliv „skoky" od dvou centimetrů výše. Naopak u změny délky dne je skeptičtější.

Prezidentka Michelle Bacheletová si z helikoptéry škody v Concepcion, asi 100 kilometrů od epicentra.
Prezidentka Michelle Bacheletová si z helikoptéry škody v Concepcion, asi 100 kilometrů od epicentra. | Foto: Reuters

"Jedna mikrosekunda je velmi málo. Odhaduji, že je to tak na hranici přesnosti pozorování," říká Vondrák.

Zemětřesení však mohlo způsobit i trvalejší změny. Například v případě polohy některých ostrovů. Andreas Rietbrock z Liverpoolské univerzity v interview pro agenturu Bloomberg prohlásil, že ostrov Santa Maria naproti Concepciónu se mohl zvednout o dva metry.

Jde zatím o jeho předběžný odhad, ale podobným způsobem na tento ostrov podle něj působily otřesy i v minulosti.

 

Právě se děje

Další zprávy