Po rekordních otřesech přišly další. Lidé nesmí do ulic

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
1. 3. 2010 6:30
Zemětřesení o síle 8,8 stupně Richterovy škály zasáhlo Chile, mrtvých jsou stovky

Poslední vývoj -------------- * země se otřásla nanovo. Tentokrát bylo zemětřesení slabší. Nové údaje o obětech zatím nejsou k dispozici * počet mrtvých podle oficiálních informací přesáhl 700 * vlny tsunami dorazily k Japonsku a Rusku * v Pacifiku nenapáchaly významné škody * varování před tsunami odvoláno * mezi oběťmi zemětřesení zřejmě nejsou žádní Češi

Santiago de Chile - Střed Chile poblíže města Concepción zasáhlo silné zemětřesení o intenzitě 8,8 stupně Richterovy škály. Páté nejsilnější zemětřesení historie má zatím přes 700 známých obětí. Způsobilo rovněž přívalové vlny tsunami, kvůli nimž ze soboty na neděli vyhlásily pohotovost všechny pacifické státy.

V neděli v noci se pak otřesy zopakovaly. Ne však takovou silou. tentokrát dosáhly jen 6,2 stupně Richterovy škály. První zprávy nehovoří o případných nových obětech či škodách.

Kolik obětí si zemětřesení v Chile vyžádalo, není jasné, s některými postiženými místy nemají úřady stále spojení. Řada budov se zřítila, zničeny jsou silnice a mosty. Poškozeny byly vzácné historické památky.

Podle oficiálních informací může být poškozen až jeden milion budov, dva miliony lidí zemětřesení nějak postihlo.

Obětí zřejmě dál přibude, neboť záchranářské práce stále pokračují. Po hlavním otřesu navíc následovala asi sedmdesátka menších s intenzitou 4,9 stupně a silnějších. I proto řada lidí strávila ještě noc na neděli pod širým nebem

Ve velmi zasaženém městě Constitución bylo podle chilské televize do nedělního večera nalezeno už 350 mrtvých. Dosluhující chilská prezidentka Michelle Bacheletová už předtím oznámila, že v regionu Maule na jihu země si zemětřesení vyžádalo další stovku lidských životů.

Situace v Constitución si vyžádala i mimořádná opatření. V neděli večer byl vyhlášen zákaz vycházení, protože začalo docházet k rabování.

Jih země zasáhla vlna tsunami a především na Ostrovech Juana Fernándeze způsobila vážné škody. Přívalová vlna si tam vyžádala tři lidské životy, další se pohřešují. Všechna níže položená místa na ostrovech, kde žije na 650 obyvatel, byla zaplavena. Vláda jim vyslala na pomoc lodě i vrtulníky.

O několik hodin později zasáhla přívalová vlna také přístavní město Talcahuano, kde způsobila vážné škody.

Očekávanou obětí tsunami byl Velikonoční ostrov. Úřady proto zahájily evakuaci, a to s pomocí námořních sil Chile, které mají na ostrově základnu. Jak vážně byl ostrov zasažen, není známo.

Varování před tsunami, které platilo pro celý Pacifik, bylo v neděli v ranních hodinách odvoláno.

K Rusku a Japonsku dorazily "jen" vlnky

Vlna již dorazila k japonskému a ruskému pobřeží. Na protilehlé straně oceánu obě země ráno zaregistrovaly málo výrazné vlny výšky v řádu několika desítek centimetrů.

Japonské úřady přitom původně varovaly, že vlny mohou u japonských břehů dosáhnout až tří metrů a nařídily evakuaci pro 245 tísic domácností podél tichomořského pobřeží.

Varování před vlnou, která by mohla dosáhnout až dvou metrů, vydalo také Rusko. I zde se začalo s evakuací na poloostrově Kamčatka, ostrově Sachalin a Kurilských ostrovech.

Obě země již výstrahu před tsunami odvolaly.

První vlny tsunami už v časných nedělních hodinách dorazily k Novému Zélandu a Austrálii, nejsou však hlášeny žádné škody ani zranění.

Ostrovy odolaly

Tsunami zasáhlo také východní část ostrovů Francouzské Polynésie, kde vlna dosáhla výšky jednoho metru, nezpůsobila však vážnější škody. Podobné štěstí měly i Galapágy.

"Nebezpečí bude trvat nejméně dvě hodiny po první vlně, která na ostrovy dorazí," uvedl v prohlášení vysoký komisař Francouzské Polynésie. Zároveň také požádal obyvatele, aby odcestovali z pobřeží do výše položených míst.

Na Havajské ostrovy dorazila první vlna kolem 23 hodin středoevropského času, zatím nejsou hlášeny žádné škody. Krátce před jednou hodinou SEČ bylo varování před tsunami pro Havaj odvoláno.

Havaj zahájila evakuci obyvatel z pobřežních oblastí v sobotu v ranních hodinách místního času. V 17 hodin SEČ tam byla spuštěna siréna, která lidi na blížící se nebezpečí upozornila.

Nejsilnější zemětřesení v historii

  1. 1960 - Chile - 9,5 stupňů Richterovy škály
  2. 1964 - USA a Kanada - 9,2
  3. 2004 - Indonésie - 9,15
  4. 1868 - Peru/Chile - 9,0
  5. 1906 - Ekvádor - 8,8
  6. 2010 - Chile - 8,8
  7. 1755 - Portugalsko - 8,7
  8. 2005 - Indonésie - 8,7
  9. 1906 - Chile - 8,6
  10. 1950 - Indie/Tibet - 8,6

"Zavíráme všechny pláže a lidem říkáme, aby oblast opustili," řekl Reuters mluvčí tamější civilní obrany John Cummings s tím, že připravené autobusy budou lidi odvážet z pláže pryč.

Chilské zemětřesení se zařadilo na páté místo v pořadí nejsilnějších zemětřesení, která byla kdy zaznamenána. To vůbec nejničivější postihlo rovněž Chile, a to přesně před 50 lety (podrobněji v infoboxu vpravo).

Před vlnou tsunami varovaly Chile a Peru krátce po zemětřesení americké úřady. Uvedly, že zemětřesení takové síly může vyvolat tsunami, které může zasáhnout pobřeží poblíže epicentra během několika minut a vzdálenější pobřeží za několik hodin.

Podle informací Tomio Okamury, mluvčího asociace cestovních kanceláří, je v současnosti v Chile na 150 českých turistů. Zastupitelský úřad v Chile nemá informace o tom, že by někdo z nich byl mezi oběťmi zemětřesení.

Dvě města na jihu silně poničena

Zemětřesení nastalo asi o půl osmé ráno středoevropského času 317 kilometrů jihozápadně od metropole Santiaga de Chile, v hloubce 59,4 kilometru.

"Otřesy poničily historická místa ve dvou městech na jihu země," informovala Reuters šéfka chilské záchranné služby Carmen Fernandezová.

Nejvíce zemětřesení poškodilo město Concepción, kde se po otřesech zřítila patnáctipatrová budova a mnoho dalších domů začalo hořet. Mnoho silničních mostů se zde zhroutilo a v ulicích se objevily hluboké praskliny.

Obyvatelé se pohybují po ulicích mezi troskami zdiva a střepy ze zničených domů, popsala chilská televize.

"Nikdy v životě jsem nezažil takové zemětřesení, je to jako konec světa," řekl televizi muž z města Temuco, kde otřesy poškodily mnoho domů a místní nemocnice musela být kvůli špatnému stavu budovy evakuována.

Poškozeno je i Santiago

Škody v metropoli Santiagu podle dostupných zpráv zatím nejsou velké, zprávy z dalších oblastí jsou dosud neúplné, napsala agentura Reuters.

V chilské metropoli otřásly budovy a část města je bez elektrického proudu a telefonického spojení. Mezinárodní letiště v hlavním městě bylo uzavřeno, veškeré lety zrušeny.

Dálniční most a několik dalších se zřítily a na ulice popadaly trosky budov. Některé silnice, stejně jako vodovodní potrubí byly otřesy silně poškozeny. 

Kolem půl dvanácté středoevropského času pak zasáhly metropoli dotřesy. Podle svědků z místa neštěstí byly natolik silné, že se budovy v hlavním městě doslova "rozdrnčely".

Intenzita otřesů vyvolala značnou paniku, vyděšení lidé vybíhali na ulice, kde plakali a objímali se z radosti, že to přežili.

Prezidentka v televizním přenosu požádala lidi o klid, aby zůstali doma a nikam nejezdili, a nezpůsobili tak ve zmatku dopravní nehody.

Otřesy zasáhly i Japonsko

Už v pátek zasáhlo zemětřesení japonský ostrov Okinava. Tamní otřesy měly podle japonských úřadů sílu 6,9 stupně Richterovy škály.

Byli zraněni dva lidé, původní obavy z vln tsunami se však podle agentury AP nepotvrdily. Nejsou žádné zprávy ani o vážnějších hmotných škodách, přestože zemětřesení prý bylo nejsilnější, jaké Okinavu zasáhlo za posledních více než sto let.

Podle představitele okinavské policie Noritomi Kikuzata jediné škody, které byly nahlášeny pár hodin po zemětřesení, jsou dvě prasklá vodovodní potrubí ve dvou lokalitách na ostrově.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy