Kultovní fotografie Che Guevary míří do dražby

Lucie Kalivodová
27. 2. 2010 21:14
Dražit se bude série kubánských snímků pořízených od roku 1959 do začátku 60. let
Alberto Korda, autor slavného snímku, který se stal předlohou pro vyobrazení na kubánských bankovkách.
Alberto Korda, autor slavného snímku, který se stal předlohou pro vyobrazení na kubánských bankovkách. | Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Černobílé snímky legendárního fotografa Alberta Kordy (Alberto Díaz Gutiérrez) včetně obrázků revolucionáře Che Guevary a bývalého kubánského vůdce Fidela Castra hrajícího golf jdou ve Velké Británii do dražby.

Mezi fotografiemi, které umělec doplnil podpisem a daroval svému příteli, jsou i ikonické snímky Che Guevary, které jsou doposud jedním z nejprodávanějších artiklů a jsou součástí mnoha studentských pokojů.

V sérii kubánských snímků pořízených od roku 1959 do začátku let šedesátých je i řada fotografií, na kterých revolucionáři oblečení ve vojenských uniformách hrají golf.

"Kapitalismus versus komunismus. Líbí se mi ta ironie," řekl Chris Albury, který je pověřený vedením dražby. Albury poukazuje na tuto ironii i v případě snímku, na kterých Castro podává ruku americkému spisovateli Ernestu Hemingwayovi.

Další snímky z unikátní kolekce ukazují kubánského diktátora na návštěvě Ruska, těžce ozbrojeného Castra jedoucího v roli spolujezdce na motorce nebo Che Guevaru při rybaření.

Foto: Reuters

"Miluji snímek kubánské revolucionářky ve vojenské uniformě a méně známý záběr Guevary, jak rybaří," dodal Albury. Podle něho jde o skvělou kolekci Kordových fotografií revoluční Kuby.

"A stejně jako všechny úžasné snímky i tyhle umí vyprávět svůj příběh beze slov." Korda byl Castrův dvorní fotograf, a i když vytvořil fotografii Che Guevary, která je jednou z nejčastěji reprodukovaných v historii, nezískal za to žádný autorský honorář.

Aukce se uskuteční 4. dubna v Dominic Winter Book Auctions v britském Cirenseteru. "Všechny fotografie jsou opatřeny Kordovým podpisem a jejich cena je odhadována na pět set liber a více," řekl Albruy.

 

Právě se děje

Další zprávy