Nahraďme ropu. Rychle, vyzval Bush

Red Zah
1. 2. 2006 10:24
Washington - Spojené státy musí i nadále vést svět a Američané musejí vyhrát v Iráku. Jen tak je podle George Bushe zaručena budoucnost USA.
Foto: Reuters

Při tradičním projevu k oběma komorám Kongresu americký prezident zdůraznil, co je dlouho známo - USA jsou "závislé" na ropě dovážené z neklidných oblastí.

Pokud si chtějí udržet roli nezávislého vůdce světové politiky, mají podle George Bushe jen jedno řešení: Do roku 2025 by měly snížit závislost na dovozu této suroviny z Blízkého východu o 75 procent.

Prezident proto vyzval, aby stát i firmy hledaly alternativní zdroje. Spojené státy se přitom globálním debatám o omezování spotřeby fosilních paliv brání, například dohody založené na protokolu z Kjóta spolu s dalšími průmyslovými velmocemi, jako je Čína, ignorují.

Včera přitom sám Bush konstatoval: USA nesmějí podlehnout pokušení izolacionismu v politické ani hospodářské sféře a musejí si uchovat konkurenční schopnost v globální ekonomice.

Zbytek projevu, jímž se George Bush snažil zvrátit klesající křivku své popularity, řešil očekávaná témata. Teror, boj v Iráku, jadernou hrozbu Íránu a izraelsko-palestinský neklid.

Nepovolené tričko 

Při Bushově projevu tentokrát podle zpravodajů panovala v sále uvolněnější "stranická nálada" - na podzim se totiž uskuteční částečné kongresové volby.#reklama

Na zasedání se chtěla dostat i protiválečná aktivistka Cindy Sheehanová. Ochranka ji však vyvedla ještě před zahájením Bushova projevu kvůli protiválečnému nápisu na tričku.

Strážci Kongresu označili nápis za "nepovolenou demonstraci".

Irák neopustíme

Sheehanová tak nemohla vyrušovat Bushe při pasáži, v níž zopakoval, že Spojené státy se z Iráku nestáhnou, dokud tamní úřady nebudou schopny zajistit bezpečnost země. "Vítězíme," prohlásil do všeobecného potlesku Bush, jehož popularita podle průzkumů veřejného mínění klesá právě proto, že se nedaří stabilizovat situaci v Iráku.

Bush dodal, že americkou vojenskou přítomnost lze snižovat v té míře, v jaké se budou zlepšovat irácké ozbrojené síly. O redukci amerických sil však rozhodne americké velení na místě, a nikoli politici ve Washingtonu, řekl Bush.

Zdůraznil, že Spojené státy budou "nadále potírat tyranie a ofenzivně bojovat za nastolení demokracie", protože na šíření demokracie závisí bezpečnost USA. Vůdčí postavení země ve světě je podle něj zárukou míru: "Jedinou alternativou americkému vůdcovství by byl svět, který bude dramaticky neklidnější a nebezpečnější."

Rukojmí Írán

O další problematické zemi - Íránu - má americký prezident jasno: Stala se "rukojmím" duchovní elity, která utlačuje vlastní lid. Bush obvinil íránské vůdce z podpory terorismu na palestinských územích a v Libanonu a zdůraznil, že této podpoře "je zapotřebí učinit přítrž".

"Svými jadernými ambicemi íránská vláda vzdoruje vůli světa a národy nesmí dovolit, aby Teherán získal jaderné zbraně," řekl.

Írán v posledních týdnech vyostřil debatu kolem svého jaderného programu. Poté, co se stálí členové Rady bezpečnosti OSN v úterý domluvili na tom, že předají záležitost radě, pohrozil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, že Teherán již nebude umožňovat Mezinárodní agentuře pro atomovou energii další inspekce svých jaderných zařízení.

Jediná šance Hamasu

Radikální hnutí Hamas, které nečekaně jasně vyhrálo parlamentní volby v Palestině, Bush vyzval k uznání Izraele, odzbrojení a "práci ve prospěch mírového uspořádání".

"Palestinský lid hlasoval a vůdci Hamasu musí nyní uznat Izrael, odzbrojit, zříci se terorismu a pracovat ve prospěch trvalého míru," uvedl.

Hamas, který Spojené státy řadí mezi teroristické organizace, zatím všechny podobné výzvy odmítá.

Jako příklad, jak by se podle USA měly země na Blízkém východě chovat, použil Bush Saúdskou Arábii. A vybídl ji, aby "v reformních krocích" pokračovala. I když uznal: "Demokracie na Blízkém východě nebudou vypadat jako naše, protože budou odrážet tradice svých občanů."

 

Právě se děje

Další zprávy