Čína je rozzlobená Obamovým setkáním s dalajlámou

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 2. 2010 8:36
Americký velvyslanec bude muset vysvětlovat, co má návštěva znamenat
Dalajláma po schůzce s Barackem Obamou
Dalajláma po schůzce s Barackem Obamou | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama se v Bílém domě sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Zatímco Tibeťany to podle všeho potěšilo, nelibost dala jasně najevo Čína, která tibetskou náhorní plošinu již několik desítek let okupuje a má ji za jednu ze svých provincií. A velvyslanec Spojených států v Pekingu musí na kobereček, aby vysvětlil, co si to Bílý dům dovoluje.

Peking už dříve varoval, že schůzka s tibetským vůdcem bude znamenat výrazné zhoršení vztahů, které se poněkud vyostřují už několik měsíců.

"Čína je krajně znepokojena a pobouřena. Důrazně žádáme Spojené státy, aby přehodnotily svůj vztah k Číně a okamžitě přijaly opatření, která pomohou odvrátit negativní dopady podpory separatistů, jejichž cílem je narušit územní celistvost Číny," stojí v prohlášení komunistického ministerstva zahraničí, jímž Peking na schůzku Obamy z dalajlamou reagoval.

Obamova schůzka s dalajlámou navíc podle tiskového mluvčího čínského ministerstva zahraničí Maa Zhaoxy proběhla i přes opakovaná ujištění Washingtonu, že Spojené státy berou Tibet jako součást Číny a nepodporují Tibetskou nezávislost.

Naproti tomu v prohlášení Bílého domu se píše, že Spojené státy silně podporují záchranu tibetských kulturních, náboženských a jazykových tradic. Dalajláma se podle serveru CNN k současní situaci v Tibetu nijak konkrétně nevyjadřoval, pouze řekl, že má o svou zemi obavy.

Americko-čínské vztahy jsou v poslední době napjaté na několika frontách. Co se týče obchodu, nelíbí se Washingtonu podhodnocený Juan, jenž usnadňuje čínský export, ale naopak komplikuje dovoz na čínský trh.

Další vyostření vztahů znamenaly dodávky amerických zbraní na Tchajwan. Spory vyvolal také například rozdílný přístup obou zemí k problematice klimatických změn na konferenci v Kodani.

Američané Tibetu přejí, ale jsou pragmatičtí

Podle průzkumu veřejného mínění si téměř dvě třetiny Američanů myslí, že by měl být Tibet svobodnou zemí. Na druhou strany si obyvatelé Spojených států dobře uvědomují, jak důležité jsou v dnešní době dobré vztahy s Čínou.

Většina Američanů proto odpověděla, že je lepší nerozházet si to s Čínou, než podporovat tibetskou autonomii. 

 

Právě se děje

Další zprávy