Argentinci začali blokovat lodě plující na Falklandy

Roman Gazdík
18. 2. 2010 7:42
Nejen britská, ale i veškerá další plavidla musí mít od teď zvláštní povolení
Podle expertů další válka nehrozí, někteří diskutjící na britských serverech by však rádi "jednu dvě" ponorky či nějaký ten torpédoborec k ostrovům poslali
Podle expertů další válka nehrozí, někteří diskutjící na britských serverech by však rádi "jednu dvě" ponorky či nějaký ten torpédoborec k ostrovům poslali | Foto: Reuters

Buenos Aires - Falklandské ostrovy patří od roku 1833 Británii, na argentinských mapách jsou však coby Malvíny dodnes součástí provincie Ohňová země a hlavní město se nejmenuje Port Stanley, ale Puerto Argentino.

Roku 1982 vedly země o ostrovy nacházející se 480 kilometrů od argentinského pobřeží a dvě ještě odlehlejší souostroví Jižní Georgie a Jižní Sandwichovy ostrovy válku, během které zemřelo 255 britských a 649 argentinských vojáků a tři falklandští civilisté.

A v posledních dnech ve zdejší části jižního Atlantiku opět přituhuje.

Na ostrovy míří britskými společnostmi najatá ropná plošina, která zde má zkoumat možná lukrativní naleziště ropy. Podle některých odhadů by jí mohlo být pod mořským dnem až 60 miliard barelů.

Bez nás ani ťuk

A že by Britové i Falklanďané bohatli a Argentinci z toho neměli nic, se Buenos Aires vůbec nelíbí. Argentinská prezidentka Cristina Fernandézová-Kirchnerová vydala v úterý dekret, ve kterém nařídila, že jakákoliv loď plující z argentinských vod na Falklandy musí mít zvláštní povolení.

Foto: Aktuálně.cz

To znamená v důsledku blokádu ostrovů, na které si Argentina sice dělá nárok, ale které jsou mezinárodně uznaným zámořským územím Velké Británie. V referendu se obyvatelé ostrova v šedesátých letech rozhodli tento status zachovat.

"Jakákoliv loď, která chce plout od přístavů na argentinské pevnině k Malvínám, Jižní Georgii a Jižním Sandwichovým ostrovům... musí nejprve požádat argentinskou vládu o povolení," prohlásil předseda vládního kabinetu Aníbal Fernández s tím, že se to týká i plavidel, která by vodami, na něž si klade Argentina nárok, proplouvala.

Ropná plošina připlouvá

Argentinci minulý týden zadrželi dánskou loď Thor Leader, která podle nich "nelegálně" vezla na Falklandy trubky určené k těžbě ropy. Buenos Aires si chce na počínání ropných společností stěžovat také u OSN.

Ropná plošina Ocean Guardian, která vyrazila ze Skotska v listopadu, má začít s průzkumnou těžbou již příští týden. Podle členů její posádky ji v poslední fázi cesty doprovázely i argentinské stíhačky.

Sami Falklanďané zůstávají zatím klidní.

"Ekonomickou blokádu Falkland Argentinou jsme tu měli řadu let. Je to něco, s čím jsme počítali," citoval britský deník Times ředitele Falkland Islands Company Rogera Spinka.

Emoce se snaží mírnit i britské úřady.

Co když ji najdou?

"Způsob, jakým Argentina uplatňuje v rámci svého teritoria své zákony, je věcí Argentiny... Spojené království nemá pochyby o své suverenitě nad Falklandskými ostrovy a okolní námořní zónou," stojí v prohlášení britské ambasády v Buenos Aires.

Argentinci za války roku 1982 ostrovy rychle obsadily, proti následné britské protiofenzívě však neměli šanci
Argentinci za války roku 1982 ostrovy rychle obsadily, proti následné britské protiofenzívě však neměli šanci | Foto: REUTERS/Eduardo Farre

Podle analytiků ve vzduchu nyní visí dvě otázky. Za prvé, jak bude Argentina na lodích plujících skrze její vody zmíněné povolení vymáhat. Za druhé, co se stane, pokud ropné společnosti skutečně bohaté zásoby nerostné suroviny objeví.

Na Falklandách žije necelých 3000 obyvatel, podle Times zde však Londýn má také 1300 vojáků, čtyři stíhačky Eurofighter Typhoon, jeden torpédoborec a jednu hlídkovou loď.

 

Právě se děje

Další zprávy