Vědci nafilmovali v hlubině legendu. "Mořského hada"

Roman Gazdík
10. 2. 2010 12:04
Gigantický hlístoun je zřejmě původcem historek dávných námořníků
Mladý hlístoun červenohřívý.
Mladý hlístoun červenohřívý. | Foto: NOAA

New Orleans - Hlístoun červenohřívý (Regalecus glesne) je nejdelší kostnatou rybou na světě. Protože však žije v mořských hlubinách, setkání s ním je velkou vzácností.

Známe jej především z některých případů, kdy byl hlístoun vyplaven mrtvý na břeh nebo se omylem zatoulal k pobřeží.

Nyní se však vědcům poprvé podařilo nafilmovat jej v jeho přirozeném prostředí, kilometr a půl pod mořskou hladinou.

Odborníci z Louisianské státní univerzity, kteří zkoumali hlubiny pomocí dálkově ovládaného robota, se nejprve domnívali, že vidí trubku na těžbu ropy. Hlístouni jsou totiž schopni plavat při vertikální poloze těla.

"Viděli jsme nějakou jasnou vertikální věc. Ptal jsem se: spouštějí další "riser" (druh trubky na těžbu ropy)? Vypadalo to totiž, jako kdyby někdo směrem dolů natahoval velkou rouru," řekl BBC profesor Mark Benfield.

"Pak jsme si obraz trochu přiblížili a řekli jsme si - to není riser, to je ryba," dodává Benfield. "Jak jsme se přibližovali, tak se začala ve vertikální pozici spouštět dolů, nejprve ocas."

Podle vědců, kteří sledovali hlístouna přibližně pět minut, byl jeho pohyb zvláštní i v tom, že byl schopen plavat směrem vzad. Vzhledem k neexistenci orientačních bodů v hlubině, je těžké určit délku nafilmované ryby. Výzkumníci ji předběžně odhadli na 5 až 10 metrů.

Vědecký tým hlístouna spatřil při průzkumu v oblasti Thunder Horse, největšího ropného pole v Mexickém zálivu nacházejícího se přibližně 240 kilometrů na jih od New Orleans.

Oceánologové pracují v rámci společného projektu Serpent s ropnými společnostmi BP, Shell, Chevron, ExxonMobil a Petrobras, které jim pomáhají s průzkumem i půjčují zařízení.

Podle Benfielda jde pravděpodobně o vůbec první případ, kdy byl hlístoun červenohřívý zaznamenán na filmu ve svém původním prostředí. Už roku 2007 bylo u západního pobřeží Afriky natočeno jiné video, že jde o hlístouna se však nepodařilo prokázat.

 

Právě se děje

Další zprávy